Literarni kotiček
Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!

Okrogla miza ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne

Slovenski center PEN je nocoj gostil okroglo mizo o vplivu druge svetovne vojne na položaj Slovenije in Slovencev. Po besedah zgodovinarja Janka Prunka gre za temo, ki stalno ostaja v orbiti slovenskih pogovorov in navzkrižij ter še vedno povzroča spor med Slovenci. Z dogodkom se je PEN spomnil bližnje 70. obletnice konca vojne.

Poleg Prunka, ki je tudi vodil okroglo mizo, so za strokovni uvod v razpravo poskrbeli zgodovinarji Damijan Guštin, Bojan Godeša, Jerca Vodušek Starič in Marjetka Rangus. Dotaknili so se tako vojaškega kot političnega vidika druge svetovne vojne na Slovenskem.

Po Prunkovih besedah lahko pred bližnjo 70. obletnico znova opazujemo, kako izobraženci oz. polizobraženci in politiki mrcvarijo zgodovinsko resnico. Poudaril je, da bi javna razprava na temo druge svetovne vojne potekala bistveno drugače, če bi vsi vpleteni upoštevali etični kodeks.

Guštin je opozoril, da bi se morali v presoji takratnega dogajanja neprestano zavedati, da je vojna posebno stanje. Vodušek Staričeva je izpostavila, da bi morala tudi zgodovinska stroka v večji meri upoštevati vpliv mednarodnega okolja pri razlagi druge svetovne vojne na Slovenskem.

Po njenih besedah se obe ideološko in politično nasprotni strani pri utemeljevanju svojih pogledov na vojno dogajanje žal zatekata k aktivizmu, ki pa nima kaj iskati v zgodovinopisju.

Vabilo na debatni večer - Slovenske kulturne poti

Slovenski center PEN vas vljudno vabi na debatni večer z naslovom Slovenske kulturne poti – potencial projekta Slovenska pisateljska pot v četrtek, 19. februarja 2015, ob 19. uri v dvorani Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

Slovenska pisateljska pot je eden najpomembnejših projektov Društva slovenskih pisateljev in seveda tudi SC PEN, ker po eni strani nadomešča Muzej slovenske književnosti, ki ga Slovenija za razliko od mnogih drugih držav (še) nima, hkrati pa predstavlja tudi zelo pomemben projekt promocije slovenske književnosti in kulture v celoti, tudi zaradi neposredne zveze s slovensko kulturno dediščino in slovensko kulturno krajino v vsej njeni raznolikosti.

Kot takšna Slovenska pisateljska pot predstavlja enega ključnih projektov kulturnega turizma tako z vidika privabljanja tujih gostov, kakor tudi z vidika animacije domačih, slovenskih gostov in še posebej pohodnikov, ker omogoča povezavo rekreativnega turizma s kulturnim turizmom in promocijo slovenske kulinarike, predvsem pa povezavo z drugimi komponentami kulturnega turizma, saj je pot speljana tudi mimo mnogih drugih lokacij kulturne dediščine.

Sodelujoči: mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo RS, predstavnik Ministrstva za gospodarstvo RS, Marija Zakrajšek, Igor Likar, Ivo Svetina, Marjan Strojan

Pogovor bo vodil Tone Peršak.

Vljudno vabljeni!

Literarni večer z Girmo Fantaye

V torek, 16. decembra 2014, ob 17. uri v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi 7 v Ljubljani bo naš gost Girma Fantaye, letošnji ICORN pisatelj.

Girma T. Fantaye, etiopski pesnik, pisatelj in novinar, že od leta 2004 piše članke za številne spletne publikacije, nekateri pa so bili objavljeni tudi v več časopisih in revijah, med drugim v New York Timesu. Leta 2007 je z nekaj sodelavci ustanovil časopis Addis Neger, a so bili ves čas obstoja tega časopisa njegov urednik ter sodelujoči novinarji izpostavljeni opozorilom in grožnjam etiopskih državnih obveščevalnih služb, zato Girma T. Fantaye od leta 2010 živi v azilu. Je tudi avtor pesniške zbirke, avgusta letos pa je izšel njegov prvenec. Pogovor bo vodil Marjan Strojan.