Literarni kotiček

Napovednik
21.06.2017
Spomin na njih
V decembru smo se spomnili v letu 2016 preminulih članov Slovenskega centra PEN, ki ga je organizirala gospa Meta Kušar.
Srečanje na Bledu
Natečaj v okviru našega šolskega programa
Slovenski center PEN, ki vsako leto skupaj z Odborom pisateljev za mir Mednarodnega PEN na Bledu organizira pisateljsko srečanje (letošnje bo že 48. po vrsti), je program obogatil s Festivalom literature za mir z naslovom Obrazi miru. V prizadevanju, da bi mlade pritegnili k aktivnemu sodelovanju zdaj že drugič prirejamo natečaj v okviru našega šolskega programa – dijake slovenskih srednjih šol smo pozvali naj napišejo esej z naslovom Drugačnost bogati
48. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu
11. -  14.5.2016: Na Bledu se bo zopet odvijalo 48. mednarodno srečanje pisateljev ter festival literature za mir z naslovom Obrazi miru. Gostili bomo številne priznane ustvarjalce iz vsega sveta. Njihove poglede na dogajanje v svetu ter razmišljanja o rešitvah lahko pobliže spoznate na naših treh javnih okroglih mizah:  Bogastvo drugega,  Neumnost kot temelj zahodne civilizacije ter Vsi smo migranti – terorizem vsepovprek.
Izid natečaja za prispevke srednješolcev
Izid natečaja za prispevke srednješolcev na temo Jaz na svetovnem spletu na 47. mednarodnem srečanju PEN centrov na Bledu v okviru 2. mednarodnega festivala literature za mir - Obrazi miru
Izid natečaja za prispevke učencev in učenk osnovnih šol
Izid natečaja za prispevke učencev in učenk osnovnih šol v Sloveniji in zamejstvu na temo Lepa beseda lepo mesto najde na 47. mednarodnem srečanju PEN centrov na Bledu v okviru 2. mednarodnega festivala literature za mir ­ Obrazi miru
Okrogla miza ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne
Slovenski center PEN je nocoj gostil okroglo mizo o vplivu druge svetovne vojne na položaj Slovenije in Slovencev. Po besedah zgodovinarja Janka Prunka gre za temo, ki stalno ostaja v orbiti slovenskih pogovorov in navzkrižij ter še vedno povzroča spor med Slovenci. Z dogodkom se je PEN spomnil bližnje 70. obletnice konca vojne.
Vabilo na debatni večer - Slovenske kulturne poti
Slovenski center PEN vas vljudno vabi na debatni večer z naslovom Slovenske kulturne poti – potencial projekta Slovenska pisateljska pot v četrtek, 19. februarja 2015, ob 19. uri v dvorani Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani.
Literarni večer z Girmo Fantaye
V torek, 16. decembra 2014, ob 17. uri v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi 7 v Ljubljani bo naš gost Girma Fantaye, letošnji ICORN pisatelj.
Odprto pismo Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN
Spoštovani predsednik vlade, dr. Miro Cerar,z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da nastajajoča koalicijska politika že v svojih prvih prepoznavnih korakih slovensko kulturo v strokovnem in političnem smislu marginalizira. S tem pred očmi slovenske javnosti marginalizira tudi Vaše deklarirano načelo o izbiri strokovno kompetentnih kandidatov za politično izpostavljene funkcije. In s tem Vaši predsedniški integriteti grozi, da se utegne izkazati kot zlagana in nekredibilna.
Bled pred Bledom - Večer z Andreom Molesinijem
Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na mednarodni večer  Andrea Molesini - Srečanje z avtorjem ob obisku v Sloveniji in predstavitev slovenskega prevoda njegovega dela  Niso vsi pankrti z Dunaja    Na letošnji večer v "Bled pred Bledom", ki uvaja 46. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu, smo povabili večkrat nagrajenega italijanskega pisatelja, pesnika in prevajalca Andrea Molesinija. Avtor bo v torek, 6. maja 2014, ob 18. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani predstavil svoj roman Niso vsi pankrti z Dunaja. Pogovor, ki bo potekal v slovenskem in italijanskem jeziku, bo povezovala dr. Bogomila Kravos. Dogodek prirejamo skupaj z Mladinsko knjigo in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji. Za prevod bo poskrbljeno.  Pridite in povabite še koga!
Ne! - onemogočanju dostopov do spletnega družbenega komuniciranja.
Izjava SLOVENSKEGA CENTRA PEN o onemogočanju dostopov do spletnega družbenega komuniciranja. Slovenski Center PEN se pridružuje številnim uglednim pisateljem in pisateljicam, Mednarodnemu PENu in drugim organizacijam in posameznikom pri obsodbi ravnanja vlade premierja gospoda Recepa Erdogana, ki je s ponesrečeno prepovedjo tviterja in uveljavljenimi ukrepi onemogočanja dostopov do spletnega družbenega komuniciranja grobo kršila pravice državljanov do svobode govora, izražanja mnenj in informiranja s pomočjo aplikacij na svetovnem spletu. Pisatelji zbrani v Slovenskem Centru PEN ocenjujemo takšno početje turških oblasti za popolnoma nesprejemljivo in izražamo globoko zaskrbljenost za stanja človeških pravic v tej veliki in kulturno pomembni državi. Obenem prosimo naše Ministrstvo za zunanje zadeve, da se pri turških oblasteh zavzame za spoštovanje kršenih pravic.   Marjan Strojan, predsednik Slovenskega Centra PEN
Ne! - zaprtju slovenske knjigarne v Trstu
Ljubljana, 18. marca 2014
Spoštovana gospa mag. Alenka Bratušek, predsednica Vlade RS, Spoštovani gospod dr. Uroš Grilc, minister za kulturo, Spoštovani gospod Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu   Ustava Republike Slovenije v 5. členu zagotavlja, da slovenska država »Skrbi za avtohtone slovenske narodne manjšine v sosednjih državah… Skrbi za ohranjanje naravnega bogastva in kulturne dediščine ter ustvarja možnosti za skladen civilizacijski in kulturni razvoj Slovenije.«    Spoštovana gospa predsednica, spoštovana gospoda ministra, zagotovilo obstanka in razvoja slovenske manjšine v Italiji in ohranitev ter utrditev identitete Slovencev zunaj meja Slovenije ob procesih, ki so del globalizacije, je v prvi vrsti kulturno in jezikovno vprašanje, tako v Trstu kot kjerkoli zunaj Slovenije. Zato vas pozivamo, da se pridružite našemu stališču:   Ne! - zaprtju slovenske knjigarne v Trstu in  ne! – siromašenju pretoka kulturnih dobrin med Slovenijo in Slovenci onkraj njenih meja.    Slovenska knjigarna v Trstu utegne biti zaprta na osnovi gole ekonomske računice, kar bi bilo nedopustno, saj je Trst bil in še je tudi slovensko mesto. Pisatelji in pesniki, zbrani v slovenskem centru PEN in Društvu slovenskih pisateljev, opozarjamo, da je knjigarna nenadomestljiv člen, ki omogoča dostop do slovenskih kulturnih dobrin, utemeljenih v slovenskem jeziku, in da je slovenski narod obstal in slovenska država nastala predvsem na osnovi volje in vizije slovenske kulture, ki sta postali volja in vizija vsega ljudstva. Slovenska knjigarna v Trstu je ob Stalnem slovenskem gledališču in še nekaterih drugih ustanovah v Trstu in širšem zaledju Trsta in Gorice ena ključnih  ustanov, ki ohranjajo kulturno in s tem nacionalno identiteto manjšine in naravno vez manjšine s prostorom in ustvarjalnostjo matice, sosedom druge narodnosti pa nudi stik s slovenskim prostorom in slovensko kulturo.   Slovenski pisatelji smo proti ukinitvi Tržaške knjigarne; še več, smo za razširitev njene dejavnosti v središče za promocijo slovenskih kulturnih in naravnih dobrin. To nam nalagata nacionalni interes in ideal evropske povezanosti. Slovenska država ne more in ne sme dopustiti, da bi slovenska knjigarna v Trstu prenehala poslovati, ali da bi se to zgodilo kateri drugi slovenski kulturni ustanovi zunaj Slovenije. To bi bilo tudi v popolnem neskladju z duhom združene Evrope oziroma »Evrope brez meja«, o kakršni prav v teh dneh ponovno veliko govorimo. Vlada RS je za to neposredno odgovorna. Zato, gospa predsednica in gospoda ministra, vas pozivamo, da ne pozabite na vašo odgovornost in dolžnost in čim prej sprejmete ustrezne odločitve!    Za Slovenski center PEN Za Društvo slovenskih pisateljev  Predsednik Marjan Strojan        Predsednik Veno Taufer
Poročilo delovanja v letu 2013
V letu 2013 smo dejavnosti izvajali v skladu s programsko perspektivo JAK-a 2013-2015, pri čemer smo bili dejavni na področju literarnih prireditev z Blejskim srečanjem in debatnimi večeri ter ciklusom dogodkov, ki jih je prijavil novoustanovljeni odbor pisateljic MIRA.  V okviru Mednarodnega sodelovanja v slovenskem prostoru smo gostili kar nekaj zanimivih gostov, osrednji dogodek naših članov v tujini pa je bil svetovni kongres PEN-a v Reykjaviku, kjer so člani nastopili tudi v okviru spremljevalnega programa osrednjega islandskega literarnega festivala. Celotno poročilo si preberite tukaj.
Podelitev 1. nagrade Mira
“Ker ljubim poezijo, prenesem tudi pesnike”   Dolg, topel aplavz, prežet s spoštovanjem in iskreno hvaležnostjo je v soboto donel v dvorani Duše Počkaj v ljubljanskem Cankarjevem domu in pospremil podelitev prve nagrade mira v roke Jolki Milič, prevajalki in publicistki iz Sežane.   Več na spletni strani Primorskega dnevnika: www.primorske.si/Kultura/-Ker-ljubim-poezijo,-prenesem-tudi-pesnike-.aspx
15. november - Dan pisateljev v zaporu na ARS-u
Usoda Mladinske knjige - posnetek okrogle mize
Vabljeni, da si ogledate posnetek okrogle mize o usodi Mladinske knjige: http://youtu.be/XMzMVMwYCjQ
Usoda Mladinske knjige - odzivi medijev
Delo, književni listi: Visokogorska brusnica in kostariški ananas   Planet Siol.net: Čigava bo Mladinska knjiga?   MMC kultura: Prevzem Mladinske knjige naj bo odgovoren in s perspektivo ...   Dnevnik: Prodaja Mladinske knjige nujnost?   Mladina: MK, kdo bo tebe kupil?
Blejski manifest
Manifest Odbora pisateljev za mir Mednarodnega PEN, sprejet na 79. kongresu Mednarodnega PEN v Reykjaviku, septembra 2013
Marko Kravos / Tinkara Kovač
Vljudno vabljeni na pesniško glasbeni večer z Markom Kravosom in Tinkaro Kovač, ki bo v sredo, 4. septembra 2013 ob 19h30 na letnem vrtu Jazz Cluba Gajo.
Evald Flisar, prejemnik Župančičeve nagrade 2013
Mestna občina Ljubljana je letos junija podelila Župančičevo nagrado za življenjsko delo našemu članu Evaldu Flisarju.
Levstikove nagrade 2013
Z veseljem sporočamo, da sta letošnji Levstikovi nagrajenki članici Slovenskega centra PEN.Levstikovo nagrado za življenjsko delo je prejela pesnica Neža Maurer, Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo pa pisateljica Barbara Simoniti za zbirko kratkih zgodb Močvirniki.
Tone Kuntner nastopil v Parizu
V petek, 14. junija 2013 je bil v prostorih francoskega P.E.N. kluba literarni večer s slovenskim pesnikom in igralcem Tonetom Kuntnerjem, pod naslovom"Od doma zrem v prihodnost in v svet".  Pesnika je predstavil in večer povezoval častni član francoskega PENa prof. dr. Edvard Kovač, sicer aktiven član mednarodne zveze PEN in njenega Odbora za mir.
Mira Mihelič: Velika dama slovenske literature
Vljudno vabljeni na razstavo in pogovor ob izidu monografije Alenke Puhar v čast Miri Mihelič ob stoti obletnici njenega rojstva. Publicistka in dolgoletna novinarka Dela Alenka Puhar je za zbirko Album, založbe Mladinska knjiga, pripravila knjigo z naslovom Mira Mihelič s podnaslovom Družinska slika z gospo – Življenje in delo Mire Mihelič (1912–1985). Obsežna monografija, delo 17 avtorjev, z bogatim slikovnim gradivom, osvetljuje življenje in delo velike pisateljice, prevajalke in urednice, ki je med drugim vodila Društvo slovenskih pisateljev in slovensko izpostavo mednarodne pisateljske organizacije PEN. O dami povojnega slovenskega knjižnega sveta se bo z avtorico večjega, biografskega dela knjige - Alenko Puhar - pogovarjala Petra Puhar Kejžar. Prijazno vabljeni. 12. december 2012, 19.00Mestna knjižnica KranjGregorčičeva ulica 1Kranj
Zineb El Rhazoui o zadnjih karikaturah Mohameda
Zineb El Rhazoui je v izčrpnem pogovoru za spletno revijo Slate Afrique pojasnila, zakaj se strinja z objavo karikatur preroka Mohameda, ki jih je objavil francoski humoristični in družbeno čritični časnik Charlie Hebdo. Prepričana je, da je s pravnega stališča to popolnoma legalno ter da je naloga novinarja, da opozarja na aktualne dogodke kot je uboj ambasadorja ali požig poslopij v Bangladešu in Teheranu. Na vprašanje o posledicah karikatur in spodbujanju nasilja odgovarja, da Charlie Hebdo nikakor ne more nositi odgovornosti za dejanja, ki jih ekstremisti storijo v Tuniziji, Libiji, Afganistanu ali drugod in ki samo čakajo na izgovor, da lahko ubijejo kakšnega zahodnjaka. V pogovoru spregovori tudi o problemu kritike islama. Po njenem mnenju je izraz islamofobija nesmisel ter označevanje tistih, ki razvijajo racionalno kritiko do islama, za rasiste tudi svoje vrste rasizem. Ne more sprejeti, da bi kdor koli nastopal z argumenti ad hominem. Po njenem mnenju se moramo na ideje odzvati z idejami ne pa se sklicevati na izvor. Celoten pogovor v francoščini si lahko preberete na naslednjih povezavah: (Part-1)-http://www.slateafrique.com/95135/liberte-expression-charlie-caricature-le-pape-jesus-sarkozy (Part-2)-http://www.slateafrique.com/95137/religion-le-coran-n-interdit-pas-de-caricaturer-le-prophete-mahomet
Svetovni kongres PEN
V Gyeongjuju v Južni Koreji od 9. do 15. septembra poteka 78. svetovni kongres PEN z naslovom Literatura, mediji in človekove pravice. Eden od ciljev letošnjega kongresa je sprejem deklaracije o digitalnih pravicah. Slovenski PEN zastopata podpredsednik Tone Peršak in predsednik Odbora pisateljev za mir Edvard Kovač.   Govor mednarodnega predsednika Johna Ralstona Saula si lahko v angleščini preberete tukaj.   Več o kongresu na:  http://www.pen-international.org/
Icorn pisateljica na Vilenici
V okviru letošnjega Mednarodnega festivala Vilenica bo nastopila tudi gostujoča pisateljica Zineb El Rhazoui. Vabljeni na literarno branje v petek, 7. septembra ob 16h. Nastopili bodo tudi:Bekim Sejranović (BiH/Norveška), Miroslav Mićanović (Hrvaška), Erica Johnson Debeljek (ZDA/Slovenija), Colm Keegan (Irska)Povezuje: Breda BiščakLjubljana, Knjigarna Konzorcij
Mira Mihelič - družinska slika z gospo
tiskovna konferenca
Vljudno vabljeni na tiskovno konferenco, ki bo v petek, 13. julija, ob 11. uri na Društvu slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana). Na njej bo predstavljena knjiga iz zbirke Album Mira Mihelič - družinska slika z gospo. Knjigo o življenju in literarnem delu Mire Mihelič (1912–1985), pisateljice, prevajalke, knjižne urednice ter dolgoletne predsednice pisateljskega društva in slovenskega centra Pen, je zasnovala, zbrala dokumente, pričevanja in eseje Alenka Puhar. Med 17 avtorji tega literarnega patchworka sta tudi Marjeta Novak Kajzer in dr. Denis Poniž, ki bosta skupaj z biografinjo Alenko Puhar in urednico Nelo Malečkar predstavila knjigo.
Dobrososedski verzi 2
Iz Društva slovenskih pisateljev v Avstriji prihajajo pesnikiMarjeta Angerer-Guggenberger, Ivana Kampuš in Stanko Wakounig.Goste bo predstavila Anita Hudl, predsednica društva. Glasbena spremljava Jasmina Arambasić, saksofon.Zgodilo se bo v dvorani Društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12 v Ljubljani v četrtek, 14. junija, ob 19. uri.
Dialog ali podrejanje
Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na debatni večer z naslovom Dialog ali podrejanje, ki bo v četrtek, 24. maja 2012 ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani. V razpravi bodo sodelovali dr. Lučka Kajfež Bogataj, minister dr. Žiga Turk, dr. janez Justin in pisatelj Ivo Svetina. Večer bo povezoval Tone Peršak.
Stoletnica rojstva pisateljice Mire Mihelič
V okviru 44. Mednarodnega srečanja pisatelja smo na Bledu v Kosovelovi dvorani odprli razstavo z naslovom "Mira Mihelič in njeno delo". O Miri Mihelič, podpredsednici Mednarodnega PEN in dolgoletni predsednici Slovenskega PEN je spregovorila Alenka Puhar, ki je pripravila tudi knjigo z naslovom Mira Mihelič, Družinska slika z gospo, ki bo julija letos izšla pri Mladinski knjigi.
Vladimir Merta - literarno-glasbeni večer
Spoštovani, vljudno Vas vabimo, da se udeležite mednarodnega literarnega večera s češkim pesnikom in kantavtorjem Vladimirjem Merto, ki bo v torek, 15. maja, ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12. Večer bo moderiral Peter Kuhar.
44. Mednarodno srečanje pisateljev
Bled, 16. - 20. maj 2012
Vabilo: Pariz-Marakeš - blišč, oblast in mreže
Slovenski center PEN Vas vljudno vabi na mednarodni večer z naslovom Pariz-Marakeš: blišč, oblast in mreže, ki bo v sredo, 15. februarja 2012, ob 19. uri v dvorani DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani. Z avtorjem se bo v pogovarjal dr. Miha Pintarič.
Vabilo na predstavitev prevoda zbornika IMAGINARNI »TUREK«
Urednik zbornika je profesor Božidar Jezernik, eden od soavtorjev pa je naš član profesor Miha Pintarič. Angleški izvirnik je izšel na začetku leta 2010 pri britanski založbi Cambridge Scholars Publishing, predstavitev slovenskega prevoda pa bo potekala v četrtek, 19. januarja 2012 ob 10h v prostorih DSP na Tomšičevi 12. Knjigo bosta predstavila profesor Božidar Jezernik in profesor Rajko Muršič.
Vabilo na pogovor z maroško pisateljico Zineb El Rhazoui
V ponedeljek, 19. decembra 2011 ob 19h v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi 7 v Ljubljani, se bo dr. Edvard Kovač pogovarjal  maroško pisateljico in novinarko Zineb El Rhazoui, prvo gostujočo pisateljico v okviru projekta mest zatočišč ICORN.