fr
en
slo

7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders
Basim Mardan

By the authority vested in me as a poet, by the laws of love and compassion and by the constitution of the United States of Mother Earth, it is hereby whispered in kindness as follows:

Poročilo predsednika Odbora pisateljev za mir

Letošnji svetovni kongres Mednarodnega PEN je bil zgodovinskega pomena, saj se je odvijal na področju Balkana, kjer je še pred nekaj leti divjala vojna. V tem smislu bi ga lahko primerjali z znamenitim kongresom na Bledu leta 1965, ko so se prvič v zgodovini Mednarodnega PEN srečanja udeležili pisatelji takratne Sovjetske Zveze kot opazovalci. Tokrat so se srečali pisatelji narodov, ki še do pred kratkim med seboj niso govorili. Na občnem zboru smo se zbrali predstavniki 28-ih centrov članov komiteja ter dva centra opazovalca.

V obzorju kongresa, ki je imel za moto Književnost – jezik sveta, smo člani Mirovnega komiteja pozdravili zgodovinski dogodek, ko so lahko pisatelji, ki doma nimajo pravice do javne besede, brali svojo literaturo v osrčju Beograda z balkona Narodnega gledališča.

Mirovni komite se od vsega svojega začetka trudi, da bi omogočil srečanje predstavnikov narodov, ki so med seboj sovražni ali pa še vedno niso razrešili konfliktov. Poleg srečanja srbskih in kosovskih pisateljev lahko tokrat pozdravimo tudi sečanje Baskov z ostalimi predstavniki literature iz Španije ter srečanje med Kurdi in Turki. Morda najpomembneje je bilo, da so na svetovni kongres že drfugič prišli predstavniki pisateljev republike Kitajske, ki so izmenjali besede s kitajskimi pisatelji v eksilu. Pomembno je, da so se srečali tudi predstavniki iz Tibeta s kitajskimi pisatelji. Res, da tokrat šele s temi v eksilu. V prihodnje želimo doseči srečanje med Ujguri in uradnimi kitajskimi predstavniki. Prvi so za to srečanje že pripravljeni.

Mirovni komite je podprl izjavo o zaščiti baskovskega jezika in dve izjavi o jeziku in svobodi izražanja Kurdov v treh različnih državah. Prav tako smo dosegli, da je dal kongres Mednarodnega PEN podporo mestu Sarajevo, da postane kulturna prestolnica Evrope leta 2014.  Prav tako smo se zavzeli za ostrejšo obsodbo dogodkov v Mehiki, kjer umirajo in izginjajo pisatelji ter predložili še izjavo o zaščiti Romov po vsej Evropi.

Veseli smo, da je Okcitanski center postal član Mednarodnega PEN in je že vložil kandidaturo za članstvo v Mirovnem komiteju.

V sklopu odbora Mednarodnega PEN se je naš Mirovni odbor povezal z odborom za prevajalstvo in jezikovne pravice ter z odboroma za pisatelje v zaporu in pravice žensk. Mirovni komite predlaga, da bi se vsako leto predsedniki komitejev dobili na Bledu. Naslednje srečanje bo od 16. do 20. maja 2012.

7 Poetical Executive Orders

Seven Poetical Executive Orders
Basim Mardan

By the authority vested in me as a poet, by the laws of love and compassion and by the constitution of the United States of Mother Earth, it is hereby whispered in kindness as follows: