Literarni kotiček
Drugačnost bogati

DRUGAČNOST BOGATI: GLOBINE MORJA

Globina drugačnosti je neskončna. Če bi jo poskušali oceniti, je tako, kakor če bi hoteli prešteti in primerjati vse kapljice vode v morju. Nemogoče. In prav kapljice lahko kljub svoji raznolikosti in zaradi trdne povezanosti tvorijo morja in oceane.

Sovražni govor je vojna napoved

SOVRAŽNI GOVOR JE VOJNA NAPOVED

Če bi se že v uvodu dotaknila starega slovenskega pregovora Beseda ni konj, bi kaj hitro razbila pomen in realnost tega pregovora. Besede lahko strejo močen oklep in razbijejo še tako trdno grajen zid posameznikove  samopodobe. Povzročijo lahko boleče rane, po katerih je zdravljenje še zahtevnejše. Pogosto se zarijejo v našo notranjost in tam ostanejo za veliko časa, do takrat ko smo pač pripravljeni iti naprej. Velikokrat se pretvarjamo, da ne bolijo, vendar imajo besede moč, predvsem zato, ker jim slepo verjamemo ali pa se bojimo, da jim bodo verjeli drugi.

Drugačnost bogati

Drugačnost je del našega vsakdana in del vsakega od nas. Čeprav to pogosto želimo prikriti, da bi zadovoljili našo potrebo po pripadnosti, smo drugačni čisto vsi. Večino svojega življenja mislim, da je drugačnost slaba in manjvredna. Hvala, zloglasni mediji!

Sovražni govor je vojna napoved

Tišina. Nemočno vstanem, da ne bom drugačna, da ne bom izstopala, da ne bom predrzna.

»Jutro!« vpeljano prečesa razred učitelj zgodovine. Razvaljenih obrazov za klopmi ne spregleda. »Druga svetovna vojna!« še enkrat, tokrat z dvakratno mero entuziazma, maha pred tablo, a še vseeno premalo zanimivo, da bi me pritegnil.

Skoraj neopazno pogledam skozi okno. V daljavi takoj opazim nevihto. Čudno – ko pa je še včeraj pripekalo sonce.

Napovednik
Ni vpisanih dogodkov!
Beograd, 12-18.9.2011

Poročilo predsednika Odbora pisateljev za mir

Letošnji svetovni kongres Mednarodnega PEN je bil zgodovinskega pomena, saj se je odvijal na področju Balkana, kjer je še pred nekaj leti divjala vojna. V tem smislu bi ga lahko primerjali z znamenitim kongresom na Bledu leta 1965, ko so se prvič v zgodovini Mednarodnega PEN srečanja udeležili pisatelji takratne Sovjetske Zveze kot opazovalci. Tokrat so se srečali pisatelji narodov, ki še do pred kratkim med seboj niso govorili. Na občnem zboru smo se zbrali predstavniki 28-ih centrov članov komiteja ter dva centra opazovalca.

V obzorju kongresa, ki je imel za moto Književnost – jezik sveta, smo člani Mirovnega komiteja pozdravili zgodovinski dogodek, ko so lahko pisatelji, ki doma nimajo pravice do javne besede, brali svojo literaturo v osrčju Beograda z balkona Narodnega gledališča.

Mirovni komite se od vsega svojega začetka trudi, da bi omogočil srečanje predstavnikov narodov, ki so med seboj sovražni ali pa še vedno niso razrešili konfliktov. Poleg srečanja srbskih in kosovskih pisateljev lahko tokrat pozdravimo tudi sečanje Baskov z ostalimi predstavniki literature iz Španije ter srečanje med Kurdi in Turki. Morda najpomembneje je bilo, da so na svetovni kongres že drfugič prišli predstavniki pisateljev republike Kitajske, ki so izmenjali besede s kitajskimi pisatelji v eksilu. Pomembno je, da so se srečali tudi predstavniki iz Tibeta s kitajskimi pisatelji. Res, da tokrat šele s temi v eksilu. V prihodnje želimo doseči srečanje med Ujguri in uradnimi kitajskimi predstavniki. Prvi so za to srečanje že pripravljeni.

Mirovni komite je podprl izjavo o zaščiti baskovskega jezika in dve izjavi o jeziku in svobodi izražanja Kurdov v treh različnih državah. Prav tako smo dosegli, da je dal kongres Mednarodnega PEN podporo mestu Sarajevo, da postane kulturna prestolnica Evrope leta 2014.  Prav tako smo se zavzeli za ostrejšo obsodbo dogodkov v Mehiki, kjer umirajo in izginjajo pisatelji ter predložili še izjavo o zaščiti Romov po vsej Evropi.

Veseli smo, da je Okcitanski center postal član Mednarodnega PEN in je že vložil kandidaturo za članstvo v Mirovnem komiteju.

V sklopu odbora Mednarodnega PEN se je naš Mirovni odbor povezal z odborom za prevajalstvo in jezikovne pravice ter z odboroma za pisatelje v zaporu in pravice žensk. Mirovni komite predlaga, da bi se vsako leto predsedniki komitejev dobili na Bledu. Naslednje srečanje bo od 16. do 20. maja 2012.