Javni poziv slovenskega centra PEN za priznanje Palestine

JAVNI POZIV SLOVENSKEGA CENTRA PEN ZA PRIZNANJE PALESTINE

Ljubljana, 4. april, 2024

Nastanek palestinske države je svetovna Organizacija združenih narodov predvidela istočasno z nastankom države Izrael. V desetletjih, ki so sledila, je velika vojaška premoč Izraela na okupiranih ozemljih Palestine postajala čedalje bolj kolonizatorska, z represivnimi ukrepi je vse bolj potiskala prebivalce Gaze v tesno enklavo, imenovano »največji zapor na prostem«. Na Zahodnem bregu je, navkljub prepovedim OZN, Izrael nadaljeval gradnjo utrjenih naselij za izraelske kolone, ki jemljejo življenjski prostor nasilno izgnanim Palestincem in utesnjujejo tiste, ki vztrajajo na svojih domovih.

Asimetrična vojna, -  ki jo Izrael uradno bije zoper Hamas, v resnici pa je v petih mesecih bilo ubitih 33000 palestinskih civilistov, večina med njimi otrok in žensk, - je že zdavnaj prekoračila pravico do obrambe izraelske države, dobila je dimenzije etničnega čiščenja.

Vse bolj očitno postaja, da rešitev, ki bi lahko odpravila apartheid in zagotovila vsaj znosno sožitje, leži v dveh neodvisnih državah, Izraelu in Palestini, tako kot je bilo v OZN določeno že leta 1948.

Dobro je, da se je Slovenija postavila na stran tistih držav, ki poleg humanitarne pomoči Palestincem zahtevajo takojšnje prenehanje vojaškega konflikta, ki ga spremlja prisilni eksodus palestinskih prebivalcev iz Gaze. Če Slovenija hoče biti na pravi strani zgodovine, bi morala kot nestalna članica Varnostnega sveta OZN, kar ji nalaga še večjo odgovornost, TAKOJ priznati palestinsko državo, kakor je doslej to storilo že 139 držav, torej dve tretjine članic OZN. To je edina prava etična odločitev, v tem trenutku predvsem globoko simbolična, utemeljena na izkušnji pravice do samoodločbe Slovenije, ki vključuje pravico do vrnitve Palestincev v Gazo.

Zato Slovenski center PEN v duhu ustanovne listine mednarodnega PEN-a, ki je v bistvu en sam poziv za miroljubno sožitje v svetu ter v smislu njegovega poslanstva želi s pozivom vzpodbuditi vlado in Državni zbor Republike Slovenije, naj nemudoma sprejmeta odločitev za priznanje države Palestine.

Milena Šmit, odbornica in predstavnica Slovenskega PEN-a v Odboru pisatelji in pisateljice za mir

Upravni odbor slovenskega centra PEN in predsednica Tanja Tuma

V vednost poslano:

Dr. Nataša Pirc Musar, predsednica RS

Mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora RS

Dr. Robert Golob, predsednik vlade RS

Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve