Natečaj za najboljši rap in esej

Dragi profesorji in profesorice, dijaki in dijakinje

Ljubljana, 5. februarja 2024

Slovenski center PEN letos pripravlja 56. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. V tem okviru že nekaj let zapored poteka tudi razpis za najboljši esej slovenskih srednješolk in srednješolcev na razpisano temo, o kateri na Blejskih srečanjih razpravljajo ugledni literarni ustvarjalci in ustvarjalke z vsega sveta. Tudi letos bodo dijaki in dijakinje imeli možnost napisati rap besedilo in ga zapeti skupaj z Rokom Trkajem, ki bo nagrajenim besedilom pomagal do pesmi. Razpisujemo dve temi:

Prva tema: UMETNOST – VEČNA BORKA ZA MIR

Vojne po svetu se širijo kot gozdni požar. Ukrajina, Izrael, afriške države, nemiri v Južni Ameriki. Vojna ni le med državami, nacijami in verami. Vojna je med starimi in mladimi, moškim in žensko, med revnimi in bogatimi. Vedno več je nestrpnosti, rasizma, seksizma. Ves čas imamo občutek, da je sovražnik pred vrati. Umetnost in umetnik/umetnica morata imeti namen. Umetnost mora biti tista, ki kliče k miru, saj ne le posnema resničnost, ampak jo tudi soustvarja. Pomagaj (z)graditi svetovni mir skozi umetnost. Kako bi skozi besedilo, pisanje priklical/-a mir? Kaj naj stori umetnost, da bo mir preglasil vojno? Kje se konča mir in začne vojna? Kaj sploh je mir? Prepusti se domišljiji in poišči svoj mir skozi pisanje.

Druga tema: MOJE MESTO V DRUŽBI

Danes je ful bedno,

je rekel in vrgel torbo v kraj

in ni se mu zdelo vredno

reči, kako in zakaj

kuha tako mulasto mulo.

(Tone Pavček, Majnice, str. 10, Založba Mladika, 2010)

Evropska komisija je leto 2022 razglasila za leto mladih. V Sloveniji so se nato v tem letu, tako kot v drugih državah članicah EU, odvili številni dogodki, na katerih so udeleženci in udeleženke razpravljali o aktivnem vključevanju mladih v družbo in kompetencah, ki so potrebne, da bi mladi postali aktivni državljani in državljanke. V Evropi je namreč močno prisotna pobuda, da bi nacionalne vlade držav članic povečale udeležbo mladih v procesih oblikovanja politik, in sicer s sprejetjem zakona, s katerim bi mladi dobili volilno pravico že pri 16-ih letih. Več mladih glasov pomeni več demokracije za prihodnost. Kako pa ti razmišljaš? Zakaj je volilna pravica pomembna? Se ti zdi, da imaš dovolj priložnosti za soustvarjanje družbe in razpravljanje o perečih problemih mladih, ki jih zaznavaš okrog sebe? Napiši esej ali rap besedilo na temo družbene vloge mladih, poudarek naj bo na pomenu, ki ga ima volilna pravica zate oziroma za tvoje sovrstnike in sovrstnice.

Pravila natečaja

Rap besedilo naj bo dolgo najmanj 8 barov (8 vrstic) in najmanj eno kitico. Refren je poljuben, vendar je zaželen. Svojo interpretacijo lahko posnameš na telefon ali na diktafon in avdio posnetek pošlješ poleg besedila do 31. 3. 2024 na elektronski naslov: slopen@guest.arnes.si. Pod zadevo navedeš: »Pisanje in rapanje za mir/volitve«. Poleg naslova rap besedila, napiši svoje ime, naziv šole, letnik in elektronski naslov za kontakt ter naslov mentorja/-ice. Trije najboljši rapi bodo odjadrali v studio, kjer jih bo posnel profesionalni snemalec v sodelovanju z enim in edinim raparjem Rokom Trkajem.

Za dijake in dijakinje:

Če se odločiš za esej, naj ta obsega vsaj 3.500 in ne več kot 10.000 znakov (s presledki). Poslan naj bo po elektronski pošti do 31. 3. 2024 na naslov: slopen@guest.arnes.si. Pod zadevo navedeš: »Pisanje in rapanje za mir/volitve«.  Poleg naslova eseja, napiši svoje ime, naziv šole, letnik in elektronski naslov za kontakt ter naslov mentorja/-ice. Za razpisani temi bosta podeljeni po dve nagradi, ena nagrada za dijake 1. in 2. letnika in ena nagrada za dijake 3. in 4. letnika. Zmagovalna eseja bosta objavljena v reviji Mentor – revija za vprašanje literature in mentorstva: https://www.jskd.si/literatura/zaloznistvo_literatura/mentor/uvod_mentor.htm

Prosimo, spodbudite dijake in dijakinje k razsmisleku in ustvarjanju.

Selma Skenderović                                                                            Nataša Konc Lorenzutti

predsednica odbora Mladi PEN                                                        sekretarka Slovenskega PEN-a