fr
en
slo

Avtorsko branje za umrle v pandemiji

KDAJ: 5. 9. 2021 ob 17. uri

KJE: atrij Mestnega muzeja Krško

(v primeru dežja soba s freskami v Mencingerjevi hiši) 

PESNIKI, PISATELJI, PRIPOVEDOVALCI:

Uroš Beočanin

Marko Kravos

Petra Koršič

Kristijan Koželj

Vinko Möderndorfer

Arjan Pregl

Katja Puntar

Nika Pušlar

Peter Rezman

Damijan Šinigoj

Glorjana Veber

 

GLASBA:

Robert Pirc

Peter Urek

 

Organizatorja: Slovenski center PEN in Kulturni dom Krško

Slovenska ambasadorka dogodka: Stanka Hrastelj

 

Že dlje kot poldrugo leto je svet ujet v primež pandemije. Več kot štiri milijone ljudi je kovidu podleglo. Vsak dan se srečujemo s statistiko in z grafi, ki nas seznanjajo s številom bolnih in umrlih. A pogosto so to le abstraktni podatki. Osebe in zgodbe posameznikov so redko zaznani. Bolezen, smrt in žalovanje so spričo varnostnih ukrepov postali nevidni. Mnogi umirajo sami, za zaprtimi vrati, pokopljejo jih v ozkem krogu ljudi. Včasih se sorodniki in prijatelji od njih ne morejo prav posloviti.

Literatura ima moč izraziti nastalo situacijo in se zoperstaviti osamitvam. Zmore ubesediti vsakodnevne podobe groze, pripoveduje o izgubah z drugačne perspektive, in nam pomaga dotakniti se nerazumljivega.

Organizatorji berlinskega mednarodnega literarnega festivala (ILB) so na številne naslove poslali pobudo, naj se 5. september posveti umrlim v pandemiji kovida. Z dogodkom se tudi Krško pridružuje literarnim komemoracijam širom sveta – v Argentini, Avstraliji, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Cipru, Črni gori, Franciji, Grčiji, Italiji, Južnoafriški republiki, Kanadi, Kubi, Madžarski, Mehiki, Nemčiji, Nepalu, Nizozemski, Poljski, Slovaški, Somaliji, Švici, Veliki Britaniji, Združenim državam Amerike in drugod.