fr
en
slo

Dobitnik CANKARJEVE NAGRADE: Gašper Kralj

V nedeljo, 30. maja popoldne so v Cankarjevem domu na Vrhniki podelili Cankarjevo nagrado.

Dobitnik nagrade je Gašper Kralj z romanom Škrbine.

Za nagrado so se potegovali Andrej Blatnik z romanom Luknje, Gašper Kralj z romanom Škrbine, Mirana Likar z biografskim romanom Pripovedovalec in Lucija Stepančič z romanom Naj me kdo zbudi.

O dobitniku oziroma dobitnici nagrade je odločala žirija: Ana Geršak, dr. Darja Pavlič, Matej Bogataj, akademik Niko Grafenauer in prof. Ivan Verč, predsednik.

Program je povezoval dramski igralec Janez Škof, v njem  je sodelovala dramska igralka Vesna Jevnikar z odlomkoma iz uvoda v Cankarjevo povest kot Gospa Judit. Glasbeno spremljavo sta omogočila altovski saksofonist Oskar Laznik in oboist Matej Šarc.

Slavnostni govorec je bil Vinko Möderndorfer, zbrane pa sta pozdravila župan Daniel Cukjati in članica Upravnega odbora Cankarjeve nagrade Sonja Žakelj.

Roman Škrbine Gašperja Kralja je zgodba o nenapisanih zgodbah. Junak se nameni pisati zgodbo o babici, o kateri v arhivih ustanov, kjer je delovala, skoraj ni sledu. Drobce svojega in babičinega življenja beleži na lističih, s katerih štrlijo ostre »škrbine«. Vzporedna pripovedovalka Klara na daljavo bere njegove beležke, jih ureja in iz njih razpleta morebitno zgodbo. Možnost literarne ubeseditve okruškov življenja odpira vrzel, ki je raztreseni lističi ne morejo zapolniti. V Kraljevih Škrbinah je pisateljski krč povod za prepričljivo samorefleksijo o mejah in možnostih ubeseditve drobcev življenja, ki jih ni mogoče stlačiti v zaključeno zgodbo, v roman. Večji del komunikacije med neimenovanim junakom in Klaro poteka prek računalnika. Tehnologija posreduje, zapisuje in preslikuje okruške življenja in jim odreja pomen in smisel. Tako postane življenje konstrukt za sprotne ciljne resnice, v katerih se junak ne prepoznava.

V zahvalnem govoru se je dobitnik Cankarjeve nagrade spomnil svoje prve urednice Zoje Skušek.

 

 

Cankarjevo nagrado so leta 2019 soustanovili slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU.

 

 

Podelitev nagrade je prenašal Program Ars. Polega radia je podelitev pokrival tudi časnik Dnevnik.

Prireditev sta omogočila: Občina Vrhnika in Krka d.d.