Izjava: Svoboda govora v Izraelu in OPT

Svoboda govora v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih (OPT)

Zgroženi in zaskrbljeni ob vedno hujših spopadih med Izraelci in Palestinci, ob množici mrtvih civilistov na palestinskih in izraelskih tleh, med njimi več kot šestdesetih otrok, se člani in članice Slovenskega centra PEN pridružujemo izjavi Mednarodnega PEN-a. Kritični smo do slovenske zunanje politike, ki se je z gesto izobešanja izraelske zastave postavila na močnejšo stran v spopadu in ki pozablja, da ne gre zgolj za Hamas, ampak da gre za palestinski narod, katerega položaj se kontinuirano slabša. Ob svoji 30-letnici bi Slovenija iz zgodovinskih in načelnih razlogov morala spodbujati mirno reševanje mednarodnih sporov, zato Slovenski center PEN poziva Vlado Republike Slovenije, naj se aktivno vključi v prizadevanja za mirno rešitev spora - rešitev, ki bo vsem pripadnicam in pripadnikom palestinskega naroda v Izraelu omogočala enakopravno življenje s predstavnicami in predstavniki izraelskega naroda.

Izjava Mednarodnega PEN-a z dnem 14. maja 2021 ob 15.15

Mednarodni PEN je zgrožen nad zaostrovanjem razmer v Izraelu in na zasedenih Palestinskih ozemljih, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, Zahodnim bregom in Gazo, ter izraža resno zaskrbljenost zaradi vse hujših kršitev svobode izražanja v zadnjih dneh. PEN poziva k takojšnji ustavitvi sovražnosti in poudarja, da civilisti, vključno z novinarji, nikoli ne smejo biti tarča vojaških operacij.

Mednarodni PEN izraža skrb nad novicami o izraelskih letalskih napadih, ki so bili usmerjeni na stavbe na območju Gaze, vključno s poslovno stavbo al-Jawhara, v kateri so sedeži najmanj 13 medijskih organizacij ter nad napadi na palestinske novinarje. Uničevanje medijskih pisarn in nasilje nad novinarji sta hudi kršitvi načel svobode tiska in ju je treba nemudoma ustaviti.

Mednarodni PEN močno obsoja pretirano uporabo sile izraelskih oblasti proti miroljubnim palestinskim protestnikom in vernikom ter poziva k spoštovanju in zaščiti pravice Palestincev do mirnih protestov na zasedenih palestinskih ozemljih (OPT), vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, Zahodnim bregom in območjem Gaze. Zaskrbljeni smo tudi zaradi poročil o tem, da platforme družbenih medijev odstranjujejo palestinske ključnike (hashtage) in spletne objave, ki omenjajo morebitno izselitev Palestincev iz Vzhodnega Jeruzalema. Mednarodni PEN opozarja podjetja družbenih medijev na njihovo odgovornost do spoštovanja človekovih pravic, vključno s svobodo izražanja. Platforme družbenih medijev bi morale Palestincem zagotoviti pravico do svobodnega izražanja brez diskriminacije.

"Resnica je prva žrtev v vojni in ker obe sprti strani uporabljata sredstva propagande, ki so jima na voljo, je ključnega pomena, da imajo ljudje na zasedenih palestinskih ozemljih in v Izraelu dostop do informacij, ki navkljub  megli vojne niso nevidne. To pomeni tudi, da lahko ljudje svobodno izražajo svoja stališča, če le-ta ne spodbujajo k takojšnjemu nasilju. Podjetja ne smejo omogočati cenzure, ki bi lahko izkrivljala razumevanje konflikta," je dejal Salil Tripathi, predsednik odbora mednarodnega Odbora za pisatelje v zaporih.

Nedavno stopnjevanje nasilja v Izraelu in na območju zasedenih palestinskih ozemljih je sledilo večtedenskemu naraščanju napetosti v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ga je sprožil poskus izraelskih oblasti, da izselijo palestinske družine iz njihovih hiš v soseski Sheikh Jarrah. Predstavniki Organizacije združenih narodov so obsodili izraelska prizadevanja za izselitev palestinskih družin zaradi kršenja mednarodnega prava. Poskus je sprožil val protestov v Izraelu in na območju zasedenih palestinskih ozemelj, na katere so izraelske oblasti odgovorile s pretirano silo. Po podatkih palestinskega društva Rdečega polmeseca je bilo med 7. in 10. majem v Vzhodnem Jeruzalemu ranjenih 915 Palestincev, na Zahodnem bregu pa več kot 200. Večino teh ran so povzročile izraelske varnostne sile. Po poročilih naj bi bilo ranjenih tudi približno 20 Izraelcev, večinoma pripadnikov varnostnih sil.

Mednarodni PEN opozarja izraelske oblasti na njihovo odgovornost do spoštovanja in varovanja pravic palestinskih državljanov Izraela do svobode izražanja, ter na njihove širše odgovornosti v skladu z mednarodnim pravom.