IZJAVA v podporo Črnogorskemu centru PEN

Člani in članice Slovenskega centra PEN podpiramo črnogorske sestre in brate po peresu, ki se zoperstavljajo izključevalni in nasilni politiki trenutne črnogorske vlade, ki v spregi s Srbsko pravoslavno cerkvijo in pro-srbskimi težnjami po prevladi grobo napada ustavne temelje neodvisne in demokratične države Črne gore.

Žal se nasilje nad črnogorsko umetnostjo in literaturo, celo potvarjanje zgodovinskih dejstev, dogaja tudi pod krinko kulture, predvsem pro-srbske, ki celo zanika obstoj črnogorskega jezika. Problematične so tudi težnje sedanje črnogorske vlade, da iz volilnega imenika izključi določene skupine državljanov (državljani na začasnem delu v tujini – zvečine Bošnjaki in Albanci, oziroma ne-pravoslavni državljani), saj so to metode totalitarnih režimov preteklega stoletja.

Pisateljica Dragana Kršenković Brković meni, da so spomini na divjanje šovinističnih sil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja (predvsem srbskih v Bosni in Hercegovini, Hrvaški in Srbiji) še preveč živi, da bi na položaj Zahodnega Balkana gledali lahkomiselno.

Nedavno smo prejeli tudi klic na pomoč črnogorskega centra PEN, ki javnost opozarja na grožnje desne politične opcije z novo državljansko vojno. Zato Slovenski center PEN poziva mednarodno skupnost, Evropsko unijo in predsedujočo uniji Republiko Slovenijo, da:

• prepozna nasilje nad črnogorskim narodom in njegovo kulturo in ju zaščiti,

• obsodi in sankcionira nedemokratična dejanja trenutne črnogorske vlade z vsemi mednarodnimi sredstvi,

• obsodi vmešavanje Srbske pravoslavne cerkve v državno politiko Črne gore in

• podpre prizadevanja Črne gore za čim hitrejši vstop v Evropsko unijo.

Slovenci smo nedavno dobili nov prevod Njegoševega Gorskega venca pesnika Miklavža Komelja, v knjigarnah so romani izpod peres svetovnih in evropskih nagrajencev književnosti kot Ognjen Spahić, Andrej Nikolaidis, Dragan Radulović in drugih. Utišati in izbrisati tako veličastno literaturo, kot je črnogorska, je nemogoče.

Upravni odbor Slovenskega centra PEN