KNJIGA: PEN INTERNATIONAL – AN ILLUSTRATED HISTORY

Vabimo vas k nakupu knjige, ki jo je ob jubileju pripravil Mednarodni PEN in v kateri ima naš center posebno mesto PEN INTERNATIONAL – AN ILLUSTRATED HISTORY z dodatkom o Slovenskem centru PEN v slovenščini.

Format: 250 x 300 mm, trda vezava

Obseg: 320 strani, barvno

Maloprodajna cena: 59,00 €

Cena za člane SC PEN: 30,00 €

Avtorji: Ginevra Avalle, Jennifer Clement, Peter McDonald, Rachel Potter, Carles Torner, Laetitia Zecchini

Avtorica slovenskega dodatka: Tanja Tuma

Uredila: Carles Torner in Jan Martens

Lektura slovenski del: mag. Lidija Golc

Oblikovala: Thierry Julliand, MGIP _ T'ink Studio Bruselj,

Fotografije v slovenskem delu: Rokopisna zbirka NUK, Janez Bogataj in Ivo Frbežar

Vsebina: Knjiga je napisana v angleškem jeziku in vsebuje mnoga pričevanja, fotografije in dokumente o mednarodnem združenju pesnikov, pisateljev in esejistov, ki je bilo ustanovljeno pred stotimi leti, da bi z umetniško besedo premagovalo konflikte in vojne. Osnovna misel, da književnost ne pozna meja, dopolnjujejo načela svobode govora, enakosti in spoštovanja umetniške svobode in umetnin. Knjiga predstavlja začetke organizacije, pisatelje in centre v izgnanstvu začenši z obdobjem nacizma ter predstavi vse štiri mednarodne odbore: Pisatelji v zaporu, Odbor za prevajalce in prevajalske pravice, ki mu je šest let predsedovala Simona Škrabec, odbor Pisatelji za mir, ki smo ga ustanovili v Sloveniji na pobudo Miloša Mikelna in so mu predsedovali mnogi ugledni slovenski književniki. V knjigi je tudi pomembno pričevanje o balkanskih vojnah izpod peresa Borisa A. Novaka in Svetlane Slapšak, nagrajenke Ameriškega PEN-a za svobodo govora v letu 1993. Najmlajši mednarodni odbor je Ženski odbor Mednarodnega PEN-a, v katerem igra pomembno vlogo tudi slovenski ženski odbor Mira. Vsako poglavje zaključi primer pisatelja ali pisateljice, ki je bil zaradi svojega izražanja v zaporu, na koncu pa so predstavljeni glavni manifesti in dokumenti PEN-a. Slovenski dodatek kronološko navaja najpomembnejše mejnike v našem centru, ki letos praznuje 95 let obstoja.

Ciljni bralci: Knjiga je izjemen dokument časa in zrcalo boja predvsem za svobodo govora in umetniškega ustvarjanja v zadnjem stoletju in čudovito darilo.