fr
en
slo

Nagovor državne sekretarke za kulturo, Bled, 2020

Datum: 25. 9. 2020
Pripravila: Ignacija Fridl Jarc
Zadeva: Govor na 52. Mednarodnem srečanju Odbora pisatelji za mir na Bledu


Mislili smo, da se bomo srečali v aprilu, a je neznatno majhen virus ustavil svet, prekinil prometne vezi med nami in nas zamejil na naš dom, družino, občino, državo. Po 52. letih Blejskih srečanj smo si zastavljali vprašanje: »Kaj bo? Ali bo?« Zato moramo toliko bolj ceniti možnost, da ste se danes uspeli zbrati in nadaljevati tradicijo srečanj Mednarodnega odbora pisatelji za mir na Bledu, čeravno bo potekalo v okrnjeni obliki. Odpadle so številne diskusije, obiski pisateljev po slovenskih šolah in krajih, srečanje z nagrajenimi dijakinjami in dijaki za najboljši šolski esej.
Virus je ustavil svet, a, žal, je ustavil le in predvsem njegov normalni gospodarski tek, namesto da bi za zmeraj ustavil to, zaradi česar se pisatelji na Bledu srečujejo, na kar opozarjajo, o čemer razmišljajo – to je kratenje človekovih, tudi umetnikovih pravic v različnih političnih sistemih, bolečino ljudi brez doma, ki ga iščejo na neskončno dolgih migrantskih poteh, kršitve svobode govora v nedemokratičnih režimih sveta.
Iz te stiske so se v letu 1921 po kataklizmični izkušnji prve svetovne vojne v Londonu povezali pesniki, esejisti in pisatelji ter ustanovili svojo organizacijo.  Samo pet let pozneje ji je sledil Slovenski center PEN. Bled je predstavnike mednarodnega PEN prvič gostil leta 1965, ko je priredil svetovni kongres. Iz želje, da pisateljski jaz poleg sebe uzre tudi ti, je vzniknilo gibanje PEN. Rastlo je iz odprtosti besed do tistih, ki so majhni, ranjeni in nemočni, se napajalo iz sanj, da si človek na odru sveta zasluži svojo individualno vlogo. Namesto udobne vase zazrtosti pisateljskih elit je verjelo in si drznilo besedo uporabiti kot meč, ki zmore opazno zarezati v ležerno družbeno bit.
In na srečo tega poslanstva PEN virus tudi letos ni mogel ustaviti. Hvala vsem organizatorjem, ki ste verjeli v svojo moč, hvala vsem, ki ste prišli, da dokažete, kaj so najpomembnejša vprašanja človeka, kulture, sveta.