fr
en
slo

NAGRAJENKA MIRE 2021: LUNA JURANČIČ ŠRIBAR

Letošnja nagrajenka mire 2021 je Luna Jurančič Šribar. 

Rodila se je 13. maja 1981 v Kranju. Leta 2016 je na Alma Mater Europaea – Institutum Studiorum Humanitatis doktorirala iz antropologije vsakdanjega življenja s področja primerjave med ekonomijo daru in skupnostno ekonomijo. Večji del svoje delovno ustvarjalne poti je delovala v nevladnem sektorju na področju brezdomstva in od leta 2005 do leta 2019 delala predvsem v društvu Kralji ulice. Leta 2007 je v okviru konference cestnih časopisov na Poljskem spoznala iniciative skupnostne ekonomije in začela to področje v okviru društva razvijati tudi pri nas. Delo med marginaliziranimi ljudmi je vplivalo tudi na njeno literarno ustvarjanje. Pisateljsko pot je začela z objavljanjem kratkih zgodb v različnih literarnih revijah (Literatura, Provinca, Spirala, Monstruma …) in v spletnih literarnih medijih (Vrabec anarhist, LUD Literatura), med katerimi je bilo tudi več nagrajenih.

Prvenec Starinarnica je izšel leta 2018 (Mladinska knjiga). Roman je ostra kritika uničevalnega sistema, ki obenem prek fikcijske zgodbe ponuja tudi vizijo bolj humanih odnosov med ljudmi. V prvi zbirki kratkih zgodb Konstrukt, d. b. o. (Litera, 2020) prek svojih protagonistov daje glas tistim, ki so običajno najbolj spregledani in ne ustrezajo predstavam o družbeni »normalnosti«. Njeni liki živijo neobičajna življenja, pred bralci pa se odstirajo teme, ki so navadno potisnjene na obrobje. Avtorica posveča posebno pozornost ženskim likom. Gre za uporne in močne junakinje, ki kljub težkim preizkušnjam in življenju na margini obvladujejo svojo usodo ter se ne pustijo ukalupiti ali nadvladati. Njen prvi mladinski roman Grizolda in Maček (pri Mladinski knjigi bo izšel leta 2022) je bil leta 2020 nominiran za nagrado Modra ptica. Živi in ustvarja v Ljubljani.

 

UTEMELJITEV

Komisija za literarno nagrado mira za leto 2021, v sestavi Igor Divjak, Petra Koršič (predsednica), Barbara Korun, Vesna Mikolič in Tatjana Pregl Kobe, se je sestala deveto leto zapovrstjo, in sicer 30. septembra 2021 v Ljubljani, ter večinsko odločila, da je letošnja dobitnica nagrade mira Luna Jurančič Šribar, doktorica antropologije, prozaistka (roman Starinarnica, 2018, kratkoprozna zbirka Konstrukt, d. b. o., 2020) in delavka v nevladnih organizacijah, ki se ukvarjajo z marginaliziranimi skupinami, s problematiko brezdomstva, s položajem žensk, ki doživljajo revščino. Sodelovala je pri ustanovitvi društva in bila dolgoletna članica uredništva cestnega časopisa Kralji ulice, v katerem objavljajo brezdomni ustvarjalci. Od leta 2010 se posveča razvoju skupnostne ekonomije v Sloveniji. Ustanovila je prvo slovensko zadrugo za zaposlovanje brezdomnih ljudi. S svojim prepoznavnim skupinskim delovanjem z brezdomci pušča opazno sled ter aktivno nagiba družbeno tkivo v bolj humano sobivanje. Kot prozaistko, ki pretresa družbeno pričakovano, jo zaposlujejo prav prikrite in na videz (ob)robne teme naših življenj.

 

NOVICA

Odprli smo nov kanal. Na YouTube kanalu Slovenskega centra PEN si boste lahko ogledali različne posnetke dogodkov. Vabimo vas, da nam začnete slediti in seveda tudi posredujete svoje videoposnetke, ki jih bomo z veseljem objavili.

Spodaj si lahko pogledate podelitev nagrade mira 2021. MIRA 2021