SLOVENSKI KNJIŽNI SEJEM: Ali je PEN političen?

Pogovorna postajaAli je PEN političen? 100 let največjega mednarodnega združenja pisateljev, pesnikov in esejistov

Ob stoletnici Mednarodnega PEN-a se vedno znova postavlja vprašanje, ali naj se PEN meša v politiko. Ob ustanovitvi leta 1921 so se književniki na čelu z Amy Catherine Dawson Scott, Johnom Galsworthyjem in neumornim tajnikom organizacije pesnikom Hermonom Ouldom izrekli, naj bo republika leposlovja svobodna in odmaknjena od političnih idej. Kmalu so svobodo književnikom začeli omejevati fašizem v Italiji, nacizem v Nemčiji in komunizem v Sovjetski zvezi. Tudi v nedavni zgodovini sta se mednarodni in Slovenski PEN morala angažirati in javno izreči. Je pero lahko močnejše od meča, ko brani svobodo izražanja, pretok leposlovja, kulturo in dediščino človeštva? Kako pomagati preganjanim pisateljem, ki žrtvujejo vse za svobodno besedo? O izzivih te mednarodne pisateljske organizacije nekoč in danes bodo v pogovoru s Tanjo Tuma, predsednico Slovenskega PEN-a, spregovorili: dr. Svetlana Slapšak, nagrajenka Ameriškega PEN-a za svobodo govora v letu 1993, dr. Iztok Simoniti, dolgoletni član Slovenskega PEN-a in avtor knjige Vode svobode in Boris A. Novak.