fr
en
slo

Sporočilo o solidarnosti do Beloruskega PEN centra

Sporočilo o solidarnosti in podpori Beloruskemu centru PEN  

SC PEN zaskrbljeno spremlja dogajanje v Belorusiji v zadnjem obdobju. Vlada Aleksandra Lukašenka je z onemogočanjem nasprotnih kandidatov, aretacijami opozicijskih politikov in civilnih aktivistov že pred volitvami zavirala demokratični volilni proces, zato ni presenetljivo, da po spornih volitvah 8. avgusta milijoni beloruskih državljanov protestirajo proti avtokratskemu režimu Aleksandra Lukašenka.

Člani SC PEN izražamo solidarnost z državljani Belorusije, ki želijo razveljaviti avgustovske volitve in ki pozivajo k ponovni vzpostavitvi demokracije v njihovi državi. Podpiramo in občudujemo vse, ki se z mirnimi protesti upirajo volilnim prevaram, represiji in nasilju, ki zahtevajo svobodne in poštene volitve, spoštovanje pravic in vladavino prava.

V društvu, ki v svojem bistvu zagovarja pravico do svobode govora, ostro obsojamo vladno nasilje nad državljani, kratenje človekovih pravic, cenzuriranje medijev in nezakonito zapiranje državljanov, med katerimi so tudi pisatelji in novinarji, ki so opozarjali na nesprejemljive razmere v Belorusiji.

Pridružujemo se številnim sorodnim društvom in organizacijam v Evropi in svetu, ki podpirajo zahteve državljanov Belorusije in zahtevamo, naj se nasilje nad beloruskimi protestniki takoj ustavi.

Ljubljana, 30. 11. 2020

Upravni odbor & Predsednik SC PEN Tone Peršak