fr
en
slo

Spotikavci pred hišo PEN/DSP

5. 11. 2020 je bila pred hišo DSP in PEN svečana slovesnost ob odkritju "spotikavcev", medeninastih kock-obeležij pred zadnjim naslovom dveh Judovskih družin. Gospa Adela in gospod Oskar Ebenspeger ter gospa Marija Luiza Mikolaš, roj. Ebenspenger in gospod Bruno Mikolaš se niso vrnili iz nacističnih taborišč. 

"Stolpersteines" je začel postavljati umetnik Gunter Deming, ki se sklicuje na citat iz Talmuda: "Oseba je pozabljena šele takrat, ko pozabimo njeno ime." Zdaj se nahajajo na več kot 1200 mestih v Nemčiji, nahajajo pa se tudi v Avstriji, na Madžarskem, v Belgiji in Ukrajini, na Češkem, Norveškem in Nizozemskem.

V Sloveniji se je polaganje spotikavcev začelo leta 2012 v Mariboru, leta 2018 so prve položili v Ljubljani, lani tudi v Lendavi in Murski Soboti. Samo v Ljubljani je bilo do zdaj položenih 61 spotikavcev. Za ta obeležja skrbijo Sinagoga Maribor in Mini teater z Robertom Waltlom na čelu, podpornik je mestna občina Ljubljana, častni pokrovitelj pa Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Med najbolj zavzetimi raziskovalci usod Judovskih družin med 2. svetovno vojno in po njej je Boris Hajdinjak. Zbrane (ob upoštevnju vseh preventivnih ukrepov glede virusa) sta poleg drugih nagovorila tudi Predsednik Republike in rabin Ariel Haddad iz Trsta, ki zastopa tudi Jude v Sloveniji. Oba sta omenila tesnobo, strah, nevarnost v današnjem času epidemije, ki ni nikakor primerljiva z občutki preganjanih ljudi v času druge svetovne vojne, a vendar nas prav primerjanje v tej smeri poziva k toleranci, medsebojnem spoštovanju, ohranjanju spomina, da bomo lahko delovali tako, da bomo preprečili, da bi se kaj tako grozljivega še kdaj zgodilo. Rabin Ariel Haddad je posebej poudaril dejstvo, da je spotikavce prvi postavil prav umetnik, saj ima kreativnost moč za vzpostavljanje miru in razmevanja med ljudmi, zato je polaganje pred hišo pisateljev tudi simboličnega pomena. Predsednik Pahor je izjavil, da je odločno proti vsakemu sovražnemu dejanju, pa četudi je izražen samo z eno samo besedo.

Slovesnosti so se v imenu Slovenskega centra PEN in Društva pisateljev udeležili Janez Stergar, Edvard Kovač in Ifigenija Simonović.

Pisarna PEN