STA V PRIMEŽU NASILNE POLITIKE

V petek, 15. oktobra 2021 smo slovenskim novinarkam in novinarjem poslali Izjavo SC PEN z naslovom STA v primežu nasilne politike, ki jo je pripravil naš upravni odbor. Izjavo so s podpisom podprli številni člani PEN-a, vključno s predsednikom Mednarodnega PEN-a.

V ponedeljek, 18. oktobra 2021 smo izjavo poslali tudi vidnejšim funkcionarjem institucij EU, vključno s predsednikom Evropskega parlamenta.

Kljub dolgotrajnim pogajanjem med Uradom vlade za komuniciranje in vodstvom STA Vlada Republike Slovenije še vedno ni poravnala svojih zakonskih obveznosti do STA, temveč nadaljuje politiko izčrpavanja tega pomembnega in avtonomnega vira informacij v Republiki Sloveniji in o Republiki Sloveniji. Precej očitno je, da se je bil direktor STA, gospod Veselinovič, primoran »odločiti« za odstop; morda tudi zaradi obljube, da bo s tem omogočil razrešitev neznosnega položaja agencije in zaposlenih v njej. A zdaj naj bi bila ovira za nakazilo dejstvo, da STA nima direktorja.

Slovenski center PEN ocenjuje, da je ravnanje Vlade RS tudi v tem primeru v kričečem nasprotju z demokratičnimi vrednotami Republike Slovenije in Evropske unije, zato ostro protestira proti takšnemu ogrožanju STA, ki jo žene v propad. Nezakonito zavračanje plačila obveznosti za opravljanje dela STA je nehumano in po vseh merilih zavržno. Je nasilje, oblika cenzure, ki je v nasprotju z osnovno vrednoto demokracije – svobodo govora in načelom neodvisnosti medijev.

Samocenzura in ekonomska cenzura ogrožata demokratično ureditev naše države tudi v luči ta teden objavljenih Pandorinih dokumentov. Nujno je, da novinarji korupcijo, davčne utaje in druge poslovne mahinacije razkrivajo neovirano, ne da bi jim pri tem kdo »štel znake« ali jih usmerjal po svojih interesih, saj gre pri podjetjih, ki se skrivajo v davčnih oazah večinoma za zlorabe davkoplačevalskega denarja. Učinkovit medijski nadzor je tako nujen tudi za sledenje denarnim tokovom vse od davčne napovedi in plačila davkov pa do javnih investicij.

Člani SC PEN se bojimo, da gre za načrtno izčrpavanje in uničevanje STA z namenom, da bi za njenega novega direktorja nastavili pristaša največje vladne stranke in jo tako kar najhitreje spremenili v stroj za proizvodnjo manipulativnih in po potrebah SDS prikrojenih vesti in mnenj, katerih namen bo stranki omogočiti, da tudi po volitvah spomladi 2022 ostane na oblasti.

Zato Slovenski center PEN ponovno poziva Vlado Republike Slovenije, naj:

- nemudoma poravna vse svoje obveznosti do STA;

- začne spoštovati vrednote in norme, ki veljajo v resnični demokraciji, za kakršno smo se slovenski državljani opredelili na plebiscitu leta 1990 in z Ustavo RS, sprejeto leta 1991;

- in končno začne spoštovati svobodo govora v Sloveniji, kar bi se za državo predsedujočo Svetu Evropske unije, še posebej spodobilo.

Mednarodno skupnost, še zlasti Evropsko komisijo in Evropski parlament, pa pozivamo naj Vlado Republike Slovenije na konstruktiven način spodbudita, da bo ravnala v skladu z demokratičnimi standardi in zakoni.

»Svoboda govora je osnova človekovih pravic, izvor človečnosti in mati resnice. Omejevati svobodo govora pomeni poteptati človekove pravice, zadušiti človečnost in zatajiti resnico«, misel kitajskega nobelovca in pesnika Lia Xiaoboja bi morala biti vodilo človeškemu sožitju, za kar si prizadevamo tudi v PEN-u.

Upravni odbor Slovenskega centra PEN

Burhan Sönmez, predsednik Mednarodnega PEN-a