fr
en
slo

STA - ŽRTEV EKONOMSKE CENZURE

Člani in članice Slovenskega centra PEN smo že večkrat izrazili zaskrbljenost glede položaja, v katerem se je znašla Slovenska tiskovna agencija, v naših očeh eden od stebrov neodvisnega novinarstva pri nas. Glavno poslanstvo naše mednarodne organizacije, ki ima 145 centrov po vsem svetu, je zaščita svobode govora.
Zato smo ob priliki gostovanja gospe Jennifer Clement, predsednice Mednarodnega PEN-a, prosili ga. Clement in mednarodno skupnost PEN centrov za mednarodno podporo našim prizadevanjem.
 
IZJAVA UPRAVNEGA ODBORA SC PEN S PODPORNIKI:
 
 

STA - ŽRTEV EKONOMSKE CENZURE

 

Vlada Republike Slovenije je z začetkom leta prenehala plačevati storitve Slovenski tiskovni agenciji, ki je bila ustanovljena leta 1991 kot eden od temeljev nove državeRepublike Slovenije. STA je nedvomno avtonomen in objektiven vir informacij o dogodkih v Sloveniji in tujini. Finančni prihodki STA so jasno opredeljeni z zakonom. Kljub temu se je sedanja Vlada Republike Slovenije odločila, da bo zakon kršila, in tako že od 1. januarja 2021 ne plačuje računov za storitve agencije, ki jih vseeno opravlja. Kljub spomladanski kampanji množičnega financiranja, STA grozi finančni zlom, stotim neodvisnim novinarjem pa izguba službe. Poleg tega bo slovenska medijska krajina zaradi ekonomske cenzure Vlade Republike Slovenije izgubila najbolj objektiven vir nepristranskih informacij. Bojimo se, da je finančni razpad STA le prvi korak k temu, da se slovenski neodvisni mediji znajdejo pod vladnim nadzorom in bo tako omejena svoboda govora kot temeljna demokratična vrednota v Republiki Sloveniji.

Zato Slovenski center PEN ponovno poziva Vlado Republike Slovenije, da:
- nemudoma poravna svoje obveznosti do STA,
- konflikte z vodstvom STA reši na demokratičen in miren način v skladu z zakonom,
- podpira in se zavzema za svobodo govora v Sloveniji, kar je v luči predsedovanja Svetu Evropske unije njena najvišja dolžnost.

Mednarodno skupnost pozivamo, naj na vse načine spodbujaVlado Republike Slovenije, da bo ravnala v skladu z demokratičnimi standardi in zakoni.

Vsaka svoboda se začne s svobodo govora.

Kot pravi slovenski pesnik Boris A. Novak, svoboda je glagol!


Upravni odbor Slovenskega PEN 27. avgust 2021

 

 

Podporniki izjave:

 

Jennifer Clement, predsednica Mednarodnega PEN-a

 

Mednarodni odbor Pisatelji za mir, predsednik Emmanuel Pierrat

 

Mednarodni ženski odbor, predsednica Zoë Rodriguez

 

Francoski PEN, predsednik Antoine Spire s člani upravnega odbora: Sylvestre Clancier, Antoine Anderson, Linda Maria Baros, Jean le Boël, Malick Diarra, Colette Klein, Laurence Paton, Jean-Philippe Domecq, David Ferré, Thierry Mesny in Philippe Pujas

 

Lloyd Duong, PEN Vietnam

 

PEN Romunija, predsednik Radu Vancu

 

Portugalski PEN, Teresa Cadete, predsednica portugalskega PEN-a 2009-2019, podpredsednica odbora Pisateljev za mir, članica Mednarodnega odbora PEN 2014-2017

 

Švicarsko-romanski center PEN

 

Upravni odbor Švicarsko-nemškega centra PEN

 

Tienchi Liao-Martin, nekdanja predsednica Neodvisnega kitajskega centra PEN in založnica (https://sinoeurovoices.com/)

 

Črnogorski center PEN

 

PEN Center Bosne in Hercegovine

 

Švedski PEN

 

Germán Rojas, predsednik PEN centra Čile

 

PEN Sydney