VABILO: Odprtje festivala Izrekanja

Spoštovane članice, spoštovani člani,

vabimo vas na uvodni večer četrte izdaje festivala Izrekanja - celjski pesniški festival. Tokrat bo posvečen osrednji gostji festivala, ameriško-mehiški pesnici Jennifer Clement, in velikanu slovenske poezije Tomažu Šalamunu.

Kdaj: Sreda, 25. avgusta ob 20. uri.
Kje: Osrednja knjižnica Celje

*Predvidoma bo Jennifer nastopila tudi v Ljubljani, 30. avgusta 2021, o točnem kraju in času vas bomo obvestili posebej.

O JENNIFER CLEMENT
Jennifer Clement se je rodila v ameriškem Connecticutu, a se je že naslednje leto njena družina preselila v Mexico City. V Ameriko se je vrnila, da bi tam dokončala srednjo šolo, nato pa je v New Yorku študirala angleško literaturo in antropologijo. S sestro Barbaro Sibley je ustanovila festival Teden poezije v San Miguelu. Živi in ustvarja v Mexico Cityju.
V letih od 2009 do 2012 je bila predsednica mehiškega PEN centra. Leta 2015 je bila kot prva ženska v zgodovini izvoljena za predsednico mednarodnega PEN, v letu 2021 pa zaključuje svoj drugi mandat. Zavzema se za enakost spolov in svobodo govora. V času njenega predsedovanja je mednarodni PEN sprejel tudi Ženski manifest.
Njena dela so bila prevedena v številne jezike. V slovenščini lahko preberemo deli Vdova Basquiat (Widow Basquiat, LUD Šerpa, 2014, prev. Ana Pepelnik) in Molitve za ugrabljene (Prayers for the Stolen, KUD Sodobnost International, 2017; prev. Dušanka Zabukovec). Prevodi njenih pesmih so izšli v številnih revijah in bili predstavljeni v radijskih oddajah.
ZBIRKA POEZIJE JENNIFER CLEMENT:
Festival Izrekanja bo ob njenem obisku izdal tudi prvi prevod poezije Jennifer Clement. Pesmi v zbirki Nove in izbrane pesmi je prevedla Neža Vilhelm, spremno besedo pa je prispevala pesnica Barbara Korun.
Pesniška zbirka v slovenščini ima za avtorico izjemen pomen. Prijateljevala je s Tomažem Šalamunom, ki je občudoval njeno pesniško delo in jo je želel predstaviti tudi slovenskemu občinstvu. Dogovarjala sta se za izid njene zbirke, a ju je prehitela pesnikova prezgodnja smrt. Veseli nas, da smo lahko s to izdajo uresničili avtorici dolgoletno željo ter postavili spomenik prijateljstvu in poeziji.
PERFORMANS POEZIJE JENNIFER CLEMENT "RAZMIŠLJAM O GNEZDIH"
bodo izvedli nekdanji dijaki in dijakinje Gimnazije Celje-Center, zbrani v gledališki skupini Središče, z gosti, režiral bo Aljaž Primožič.

PERFORMANS POEZIJE TOMAŽA ŠALAMUNA "ČLOVEK NAJ BO SOJEN PO SANJAH"
Glasbenoscenski projekt ČLOVEK NAJ BO SOJEN PO SANJAH je angažiran manifest človečnosti in svobode, kjer se poezija Tomaža Šalamuna predstavlja skozi subtilno interpretacijo, z zvočnimi, pomenskimi in čutnimi odtenki, ki razpirajo razkošnost pokrajin pesnikove besede, zlasti njene refleksivne, angažirane, pa tudi radožive in igrive tone, s katerimi pesnik relativizira zožen slovenski pogled na lastno pomembnost in odpira okno kozmopolitski svobodi duha. Šalmunova poezija ponovno oživi in nas spominja in opominja, da prava umetnost nagovarja vsak čas in prostor, neodvisno od trenutne ideologije, zato je vredna, da se dotakne mnogih ljubiteljev poezije, in še več, vseh nas.
Avtorska glasba, sintetizatorji, kitara: Andrej Marinčič
Vokal, flavta, zvočni efekti: Jasna Žitnik
Interpretacija poezije: Maja Gal Štromar
Dramaturgija: Maja Gal Štromar
Idejna zasnova in režija: Maja Gal Štromar, Jasna Žitnik in Andrej Marinčič
Produkcija: Amanart, Zavod za kulturne dejavnosti

*Gostovanje Jennifer Clement je podprlo Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani

POMEMBNO
Skladno s trenutno veljavno uredbo Vlade RS (UL 120/2021, 22. 7. 2021) je za vse obiskovalce kulturnih prireditev obvezno izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Izpolnjevanje pogoja bomo preverjali pred vstopom na prizorišče. Hvala, ker razumete.