Podpora Slovenskega centra PEN Srbskemu PEN centru zoper izgon Elene Koposove

Podpora Slovenskega centra PEN Srbskemu PEN centru zoper izgon Elene Koposove

 

Ljubljana, 27. februar, 2024

 

Slovenski center PEN podpira zaskrbljenost srbskega PEN Centra, s katero je le-ta sprejel novico o odločitvi srbskega ministrstva za notranje zadeve z začetka februarja letos, s katero odpoveduje bivanje ruski prevajalki Eleni Koposovi, ki živi v Srbiji s svojo družino že pet let. Srbski PEN center je pozval  srbske oblasti, naj še enkrat proučijo svojo odločbo in jo odpravijo, saj si je Elena Koposova v Srbiji ustvarila svoj dom, ki bi ga sedaj morala zapustiti v enem mesecu. (spodaj prevod njihove izjave)

 

Po navedeni odločbi naj bi ugledna prevajalka predstavljala »nesprejemljivo varnostno tveganje« za Republiko Srbijo, kar ni utemeljeno niti v njeni biografiji niti v njenem življenju in delu v Srbiji, navaja Srbski center PEN. Odločba ne navaja, kaj naj bi predstavljajo varnostno tveganje. Po vsej verjetnosti gre za to, da je Elena Koposova pred dvema letoma podpisala skupaj s petindvajsetimi  ruskimi sodržavljani poziv proti vojni v Ukrajini. Poziv je podpisala, ker »si ni mogla zamisliti, da bi padale bombe na glave njenih otrok ali otrok drugih ljudi.« Doslej je veljalo, da iz Srbije izganjajo protivojne aktiviste, kar pa ne more biti primer Elene Koposove, saj se doslej ni udeležila nobenega protesta.

 

Slovenski center PEN se strinja s srbskim PEN centrom, ki se sklicuje na humanitarni vidik in meni, da se je s sporno odločbo Ministrstva za notranje zadeve Srbije zgodila velika krivica Eleni Koposovi, saj si je v Srbiji skupaj s svojim možem in dvema otrokoma ustvarila svoj dom. Kot navaja Regionalna akademija za razvoj demokracije, bi bila takšna gesta države Srbije nekaj dni po smrti Alekseja Navalnega tudi sporočilo, da Srbija z odpovedjo začasnega bivališča Eleni Koposovi podpira diktatorski režim v Rusiji.

 

V tem smislu tudi Slovenski center PEN izraža globoko zaskrbljenost glede ravnanja srbskih oblasti in v duhu ustanovne listine Mednarodnega PEN-a v celoti podpira prizadevanja Srbskega PEN centra. Pozivamo slovensko in evropsko politiko, da se zavzame za položaj prevajalke in svobodo izražanja v Srbiji.

 

Tanja Tuma in Upravni odbor Slovenskega centra PEN

                                                                                                    

V vednost:

dr.Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije

mag.Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora

Dr. Robert Golob, predsednik vlade Republike Slovenije

Tanja Fajon, ministrica za zunanje zadeve Republike Slovenije

                    

 

Sporočilo Srbskega PEN centra v zadevi

»Prepoved bivanja Eleni Koposovi v Srbiji«

 

Srbski PEN center je z najglobljo zaskrbljenostjo sprejel novico, da so Eleni Koposovi, znani prevajalki iz angleščine v ruščino zavrnili nadaljnje bivanje v Srbiji, kjer je pet let živela z družino. Eleni Koposovi je bilo naloženo, da v roku enega meseca zapusti Srbijo.

Obrazložitev pristojnih državnih organov, da je Elena Koposova »nesprejemljivo

varnostno tveganje« za Republiko Srbijo ne temelji na dejstvih Elenine biografije –

niti v življenju niti v delu v Srbiji, ki si jo je izbrala za državo, v kateri bo živela in umrla in kjer se bodo njeni otroci šolali in odraščali.

Elena Koposova je prevajalka iz angleščine v ruščino. Med številnimi deli

sodobne angleške literature, ki jo je prevedla v ruščino (več kot petdeset prevodov

knjig iz leta 2005) so tudi knjige Nobelove nagrajenke Doris Lessing. Koposova je v Rusiji delala v več znanih založbah kot urednica in oseba, odgovorna za avtorske pravice. Elena Koposova je med drugim sodelovala pri ruskih izdajah več knjig  Milorada Pavića. Koposova se je leta 2019 z družino iz Petersburga preselila v okolico Sopota. V Srbiji se je še naprej ukvarjala s svojim osnovnim delom – prevajanjem iz angleščine v ruščino.

Srbski center PEN poziva Ministrstvo za notranje zadeve Republike Srbije, da

ponovno preuči in razveljavi svojo odločitev o prepovedi bivanja Elene Koposove v Srbiji. Z vztrajanjem pri tej odločitvi bi bila storjena huda krivica cenjeni prevajalki, ki je v svojem poklicnem življenju z uredniško-založniško dejavnostjo dosegla pomembne povezave s srbsko kulturo in literaturo. Posebej poudarjamo humanitarne posledice sedanje odločitve MNZ-ja. S trenutno odločbo bi bila Elena Koposova ločena od svoje družine (moža in dveh mladoletnih sinov), ki živi v Srbiji.

 

Upravni odbor

Srbskega PEN centra

 

V Beogradu, 21. februarja 2024.

 

Izjava mednarodnega PEN-a

https://www.pen-international.org/news/elena-koposova-at-risk-of-expulsion