Programski razpis JAKRS za področje leposlovja in humanistike

Izjava za javnost

Programski razpis JAKRS za področje leposlovja in humanistike

Ljubljana, 22. 4. 2024

Slovenski PEN se pridružuje pobudam Sveta JAKRS in stanovskih združenj in društev, naj se sredstva za knjižno produkcijo, ki so v letu 2024 namenjena za izdaje kvalitetnih slovenskih in prevodnih del s področja leposlovja in humanistike, nikakor ne znižajo. Programska sredstva za knjigo so bila namreč skupno zmanjšana za 20 %, saj je poleg okrnitve nanje vplivala tudi inflacija, ki je zelo podražila proizvodnjo knjige, od avtorskih honorarjev za prevode in za izvirna dela do stroškov natisa in distribucije.

Založniki in založnice so tisti, ki požrtvovalno v duhu poslanstva pri vsaki izdaji posebej plešejo po vrvi med rdečimi in črnimi številkami ter iščejo točko preloma in ne popolnega zloma materinščine, ki jo vedno bolj izriva branje v angleščini in branje (ogled) jezikovno invalidnih prispevkov na zaslonih. Izpad sredstev za knjižno produkcijo, ki je nastal zaradi varčevanja in prelivanja sredstev v škode poplav, bo neusmiljeno prizadel tudi pesnike, pisatelje in prevajalce. Slovenski knjižni trg je majhen in vsota, ki se zdi nepomembna v luči velikih državnih investicij (okoli 300.000 €), bo vidno zarezala v slovensko literarno pokrajino.

Zato v duhu načela mednarodne listine PEN, da književnost ne pozna meja, pozivamo Ministrstvo za kulturo in Vlado Republike Slovenije, naj vendarle ne znižujeta financiranja knjižne produkcije v letu 2024.

Upravni odbor Slovenskega centra PEN