Vabilo na pogovor s pisateljico Bredo Smolnikar

V A B I L O

Prijazno povabljene in povabljeni, da se udeležite pogovora s pisateljico Bredo Smolnikar, ki bo potekal

prihodnji četrtek, 4. 4. 2024, ob 19. uri, v Centru poezije Tomaža Šalamuna v Ljubljani.

Avtorica bo predstavila najnovejšo knjigo Pisma (20052020).

Pogovor o soavtorici Jolki Milič in o pomenu sodnega procesa proti Bredi Smolnikar za današnji čas pa bo vodila dramatičarka in literarna producentka Neja Repe.

BREDA SMOLNIKAR, JOLKA MILIČ: PISMA (20052020)

literarni pogovor

četrtek, 4. 4. 2024

ob 19. uri

Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva cesta 5, Ljubljana

Kdo se še spomni Depale vasi?

Kateri spomini so pravi, kateri izmišljeni, kaj je literatura, kaj je laž, kaj je resnica? Kdo ima pravico, da uporabi krajevno zgodovino in vaške protagoniste kot literarno snov? Kdo je arbiter dopustnega? Ustvarjalka sama, literarna teorija, zgodovina ali – sodišče?

Breda Smolnikar, pisateljica, samozaložnica in samostojna podjetnica, je lani izdala Pisma (20052020), obsežno knjigo o dolgotrajnem sodnem procesu, ki se je proti njej odvil zaradi romana Ko se tam gori olistajo breze. Sodna dokumentacija se v Pismih prepleta z njenim zasebnim dopisovanjem s pesnico in prevajalko Jolko Milič (1926–2021), pa tudi številnimi drugimi vidnimi pripadniki in pripadnicami literarne, politične in novinarske srenje.

A vseeno je srce knjige prijateljstvo med Bredo in Jolko, ki se medsebojno podpirata, znata pa si tudi pošteno skočiti v lase in trmasto vztrajati vsaka na svojem bregu. Pisma tako niso zgolj arhiv pomembnega literarno-zgodovinskega boja za svobodo umetniškega izraza, pač pa tudi spomenik večkrat prezrti sežanski pesnici Jolki, ki je ta boj neutrudno pomagala pripeljati do konca.

Vstop je prost.

V organizaciji Ženskega odbora Slovenskega centra PEN MIRA in Centra za poezijo Tomaža Šalamuna

Program podpira Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti