ZAHTEVA ZA UPORABO SLOVENŠČINE V APPLOVIH ELEKTRONSKIH SISTEMIH

Ljubljana, 24. 4. 2023

 

Že leta se soočamo z bolečim problemom, da nekateri ključni operacijski sistemi v elektronskih napravah, ki delujejo na področju Republike Slovenije, ne podpirajo slovenščine. Medtem ko operacijska sistema Windows in Android omogočata tudi slovenski elektronski vmesnik, sistema macOS in iOS mednarodne korporacije Apple funkcionirata samo v angleščini in v drugih tujih jezikih, ne pa tudi v slovenščini. Nekatere države, ki so po številu govorcev manjše od Slovenije, so se z Applom uspešno dogovorile za uporabo njihovih jezikov. Kljub ustavnemu postulatu o rabi slovenščine v Republiki Sloveniji dosedanje slovenske vlade, tako leve kot desne, doslej žal niso spoštovale lastnega jezika in Ustave. Ta klečeplazna politika povzroča nepopravljivo škodo na izobraževalnem področju, njene največje žrtve pa so otroci in starejši uporabniki.

V Slovenskem centru PEN opozarjamo, da je skrb za slovenščino ustavno določena kategorija in da jo morajo spoštovati vsi, ki na področju naše države poslujejo in prodajajo svoje aparature oziroma storitve. Apple torej ignorira drugi odstavek 20. člena Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS, Uradni list RS, št. 86/04 in 8/10): »V elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah mora biti omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis.«

Stališče dolgoletne predstojnice Inšpektorata za kulturo in medije pri Ministrstvu za kulturo RS, gospe Sonje Trančar, pa zanika te zakonske določbe in cinično trdi, »da se citirana določba ne nanaša na mobilne (pametne) telefone in osebne računalnike z vidika javne rabe slovenščine. Menimo, da gre v danem primeru za zasebno rabo, kjer nastopa uporabnik tovrstnih naprav kot potrošnik, katerega interese ščiti potrošniška zakonodaja ali pa pravice v obligacijsko-pravnem razmerju do proizvajalca naprave«.

Ta pravni zmazek je predstojnica Inšpektorata za kulturo zapisala 31. januarja 2019 v odgovoru, s katerim je zavrnila zahtevo tedanje Komisije za slovenski jezik v javnosti pri SAZU, da morajo državni organi RS prisiliti korporacijo Apple k spoštovanju slovenskega jezika in Ustave. Gospa iz leta v leto ponavlja ta manipulantski trik, čemur se v njeni slovenščini reče copy & paste.

Njeno stališče je nesprejemljivo, saj izničuje načelo pravnega varstva slovenskega jezika. Mar ni naloga gospe Sonje Trančar in njenih nadrejenih, da spoštujejo in izvajajo ustavno določeno zaščito slovenskega jezika? Če se ji skrb za slovenščino že dolga leta ne zdi nujna, mora zapustiti položaj predstojnice Inšpektorata za kulturo pri Ministrstvu za kulturo RS.

Še hujši kot problem cinične in arogantne uradnice, ki streže interesom kapitala, pa je dejstvo, da je štiri ali pet različnih vlad in ministrstev RS, tako desnih kot levih in vsakršnih, s pridom uporabljalo njen rokohitrski izgovor, da so elektronske naprave zasebne in ne javne, kot argument, zakaj ni mogoče ničesar narediti. Naši birokrati in politokrati si upajo zahtevati znanje slovenščine le od družinskih članov tujih delavcev, od Appla pa nikoli in nikdar. Junaki pa taki!

Seveda pa niso vsi državni uradniki pokvarjeni. Naj kot svetel primer izpostavimo g. Marka Jenšterleta, ki je kot vodja Službe za slovenski jezik pri Ministrstvu za kulturo RS vselej deloval strokovno in korektno, z velikim posluhom za družbene razsežnosti jezika. Hvaležni smo mu za odločno podporo prizadevanjem za zaščito slovenskega jezika. Zato smo bili toliko bolj osupli, ko smo izvedeli, da je g. Jenšterle, član Slovenskega PEN-a, nenadoma izgubil položaj vodje Službe za slovenski jezik na Ministrstvu za kulturo. Menimo, da mu je bila storjena krivica, in pozivamo ustrezne službe, da jo čim prej popravijo.

Ponovno zahtevamo, da vse tuje korporacije, ki poslujejo na ozemlju Republike Slovenije, upoštevajo Zakon o javni rabi slovenščine, kar še posebej velja za tiste naprave, ki so na voljo tudi otrokom in mladini, kar Applovi računalniki in telefoni nedvomno so.

Boris A. Novak, podpredsednik Mednarodnega PEN-a

Tanja Tuma, predsednica Slovenskega PEN-a

Člani in članice Upravnega obora Slovenskega PEN-a

 

Foto: Priscilla du Prez