Pisati svobodo ali pišoča svoboda

Naslov letošnjega srečanja je bil »Writing Freedom« in je znova potekalo skupaj z Odborom za pisatelje v zaporu Mednarodnega PEN-a, kar se je tudi tokrat izkazalo za dobro izkušnjo. Srečanje je odprl predsednik Izvršnega odbora Icorna in njegov soustanovitelj Peter Ripken, sledil je kratek pregled stanja Icornove administracije ter pričevanja gostujočih avtorjev, ki so nas spomnila na osrednji namen srečanja, okrepiti sposobnost mreže, da ščiti, spodbuja in sodeluje pri zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Eno temeljnih vprašanj je bilo, kako pisateljem nuditi zaščito, ko grožnje postanejo globalne ter kako čim bolje pripraviti oz. podpirati pisatelje na korake po koncu dvoletnega bivanja v Icornu. Dve leti lagodja po eni strani avtorju pomagajo, a ga hkrati tudi zazibljejo v navidezno brezskrbnost in nevarnost je, da izgubi občutek za življenjsko stvarnost in skrb za preživetje.
Vabljeni govorniki so izmenjali izkušnje o sodelovanju na državni in mednarodni ravni ter o idejah za širjenje mreže v času krize in recesije.
Na jagelonski univerzi je profesor zgodovine Timothy Garton Ash z Oxforda zbrane nagovoril s predavanjem »Svoboda govora v natlačenem svetu« in med drugim  spregovoril o sovražnem govoru v digitalnih medijih ter izpostavil dejstvo, da je najmočnejša oblika sovražnega govora, ko se ljudi označuje za insekte, žuželke in podobno.
Sledil je sprejem pri županu Krakova v mestni hiši.
Sredo dopoldne je odprl vodja Googlovega oddelka za PR in politiko svobodnega izražanja William Echikson s primeri, ko se od Googla zahteva, da določene vsebine odstranijo s portala. Pri tem je opomnil, da vse več držav omejuje svobodo govora v digitalnih medijih ter njihove rabe. Sledile so štiri ločene seje na teme »zaščita«, »promocija«, »Utrditev in širitev« ter »Mreženje Icorn pisateljev«. Sama sem sodelovala pri promociji, kjer sem izpostavila predlog mest Ljubljane, da bi določili Icorn dan ali teden, ki bi lahko bil dober ustvarjalen in prepoznaven skupni projekt. Mnogi koordinatorji so idejo navdušeno podprli.
Popoldan smo nadaljevali v renesančni Vili Decius, kjer sicer vodijo tudi rezidenčne programe za pisatelje in kjer imajo stanovanje za Icorn pisatelja. Delavnice, panelne diskusije in projekcija filma so se odvijale v sodelovanju z WiPC (Odborom za pisatelje v zaporu). Na panelni diskusiji z naslovom "Svoboda izražanja v državah arabske pomladi« je sodeloval tudi naš gostujoči pisatelj Ali Amar. Na delavnici z naslovom »In župan je rekel DA« smo izmenjali izkušnje in spregovorili o tem, kako prepričati mesta, da se aktivno pridružijo v zavzemanju za svobodo govora in zaščito človekovih pravic.
Večer se je sklenil z literarno-glasbenim nastopom v klubu Alchemia, na katerem so nastopili Icorn pisatelji Chenjerai Hove (Zimbabve), Basem al-Nabriss (Palestina), Easterin Kire (Nagaland), Sjón (Islandija), Manal al-Sheikh (Irak), Noufel Bouzeboudja (Alžirija), Naimeh Sanaye (Iran), Mazen Maarouf (Palestina), Mansur Rajih (Jemen). Spremljal jih je poljski jazz ansambel High Definition. Mnogi avtorji so izrazili obžalovanje, da niso bili aktivneje vključeni v poljski literarni festival ali dogajanje, kar bi jim omogočilo mreženje z lokalno literarno sceno.
Četrtkov dopoldan je odprl pogovor WiPC koordintorke Ann Harrison z Icorn pisatelji: Alijem Amarjem (Maroko), Mazenom Maaroufom (Palestina/Gaza), Nasrin Madaanizad (Iran) in Noufelom Bouzeboudjo (Alžirija). Sledili so odmevi z mreženja pisateljev in okrogla miza o strategijah za razvoj mreže. Za sklep sem zbrane povabila na generalno skupščino Icorna, ki bo maja 2014 potekala v Ljubljani.
Popoldan je zaznamovala okrogla miza v organizaciji Poljskega PEN-a na temo »Ali je Evropa prostor svobodnega izražanja?«, na kateri so sodelovali predstavniki iz Ukrajine, Litve, Rusije in Poljske. Sledilo je predavanje profesorja Wladyslawa Bartoszevskega, predsednika Mednarodnega sveta za Auschwitz.
Zvečer smo bili gostje literarnega festivala Csezlaw Milosz, na katerem je v petek gostoval tudi naš član Tomaž Šalamun. Petkovo dopoldne je zaznamoval 6 urni ogled Auschwitza-Oświęcima.
Jasmina Rihar
koordinatorka