Poročilo Odbora pisateljev za mir Mednarodnega PENa z mednarodnega pisateljskega srečanja na Bledu od 8. do 12. maja 2013

Letošnje mednarodno srečanje pisateljev na Bledu je bilo znova prelomno. Na pobudo Odbora pisateljev za mir Mednarodnega PENa so se prvič na Bledu sestali predsedniki vseh mednarodnih odborov, se pravi: poleg Odbora pisateljev za mir še Odbor za pisatelje v zaporu, Odbor za prevajanje in jezikovne pravice, Odbor za ženske pisateljice in tudi Odbor za izvedbo volitev. Skupaj smo pripravili drugo okroglo mizo, ki jo je vodil predsednik Mednarodnega PENa, John Ralston Saul, skupaj z generalni sekretarjem Horijem Takeakijem, in ki je govorila o nalogah, ki čakajo Mednarodni PEN  v prihodnje. Tako je v skoraj 30 letni zgodovini Odbor pisateljev za mir, ki ga tradicionalno vodimo Slovenci, poudaril svojo mednarodno povezujočo vlogo.
panel_Bled 2013

Drug prelomni dogodek pa je na letošnjem mednarodnem srečanju bil, da je tokrat prišlo na Bled celotno vodstvo Mednarodnega PENa, tako Mednarodni izvršni svet PENa (Board), kot tudi administrativno vodstvo Mednarodnega PENa iz Londona. Podpisani sem lahko kot član tega Sveta sodeloval pri pogovorih in vsaka seja se je začela in končala z iskreno zahvalo Slovenskemu PENu za gostoljubje. Slovenski Center Pen uživa velik ugled, zato sem bil priča, kako je hotel predsednik John Ralston Saul nekatera mednarodna vprašanja posebej prediskutirati s slovenskim predsednikom Marjanom Strojanom.

Letošnja okrogla miza Odbora pisateljev za mir je imela naslov » Pisatelj kot popotnik, ki ustvarja mir pred izzivi novih medijev«. Svoje pisne prispevke je poslalo 18 pisateljev iz različnih držav. Debata je pokazala, da evropski in svetovni avtorji jemljejo izziv digitalne tehnike zelo resno, ne samo kot oviro ampak tudi kot novo možnost širjenja literature.

2013 - audience
Teža Odbora pisateljev za mir pa je bila Generalna skupščina, ki je obravnavala zapleteno stanje na Bližnjem Vzhodu, položaj narodnih manjšin na Kitajskem, posebno še  Uyghurjev in Tibetancev ter tudi zaskrbljujoče stanje v Latinski Ameriki.

Pripravljali smo tudi Blejski manifest, ki bo dobil končno  podobo v Islandiji in bo pomenil novo temeljno listino Odbora pisateljev za mir.

Generalne skupščine se je posebej udeležil tudi predsednik John Ralston Saul , ki je izpostavil rastoči pomen Mirovnega komiteja in izrazil upanje, da bo z novimi ljudmi razširil svojo delovanje tudi v Afriko in Latinsko Ameriko.

2013 - International prsident, minister of Culture of RS

Dr. Edvard Kovač
Predsednik odbora pisateljev za mir
Mednarodnega PENa