51. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu

Več kot 60 udeležencev iz 30 različnih držav in PEN centrov se je zbralo na že 51. Blejskem srečanju pisatelju, kjer so se pisatelji posvečali temi Domišljija in stvarnost - prebujanje mladih za literaturo v okviru okrogle mize Slovenskega centra PEN in temi Predstava o drugem: pot do miru ali pot do vojne v okviru okrogle mize Odbora pisatelji za mir Mednarodnega PEN.

Srečanje je bilo odprto s sestankom Ženskega odbora Mednarodnega PEN in predstavitvijo prevoda pesmi hrvaškega akademika Tonka Maroevića. 

Na sestanku Odbora pisatelji za mir Mednarodnega PEN so letos volili novo predsedstvo. Marjan Strojan je predsedovanje predal predsedniku Francoskega PEN Emmanuelu Pierratu. 

25 pesnikov in pisateljev se je rpedatvilo na različnih literarnih odrih po Sloveniji, na Jesenicah, v Kamni Gorici, Radovljici, Železnikih, Škofji loki, Trzinu, Vrbi in na Bledu. 

Udeleženci so imeli še dve literarni branji, eno v Ljubljani in drugo na sedežu Triglavskega narodnega Parka v Bohinjski Bistrici. 

V ljubljanski mestni hiši je v petek, 5. aprila 2019 potekal gala večer z osrednjim gostom Draganom Jovanovićem Danilovom, ki je požel stoječi aplavz. Večer je z izjemnim igranjem obogatila študentka 3. letnika akademije, štipendistka Hana Bitenc. 

Srečanje sta spremljali dve razstavi, Hirošima in Nagasaki: bolečina in pogum o nevarnostih in strahovitih poseldicah jedrskega orožja v Muzeju novejše zgodovine in fotografska razstava Janeza Bogataja v mali galeriji Cankarjevega doma z naslovom Meje svobode - premostljivi zidovi.