52. srečanje - september 2020

52. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu bo potekalo med 22. in 25. septembrom.

Poročilo o delu Slovenskega centra PEN v letu 2020

Leto 2020 je zaznamoval virus COVID19, a smo kljub vsemu uspeli izpeljati večino napovedanih dogodkov, nekaj pa smo jih dodali izven programa.

Glede 52. Mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu, ki smo ga začeli pripravljati že oktobra 2019 in ki je bil sprva na programu za april 2020, smo se odločili za preložitev, najprej na junij, potem na september (23. - 25. september 2020). Nekaj prireditev smo izvedli že pred virusom, nekaj pa neposredno pred septembrskim srečanjem in nekaj neposredno po srečanju na Bledu. Na Bledu smo imeli (razvidno s priloženega programa) tri okrogle mize, sestanke Mednarodnega odbora pisatelji za mir, sestanek Ženskega odbora Mira z gosti, sestanek mreže Alpe/Jadran s koroškimi in tržaškimi gosti, otvoritveno slovesnost z literarnim programom, dva literarna večera v okviru Festivala Obrazi miru.  Izvedli smo tudi "šolski program", ki vključuje razpis za najboljši esej srednješolk in srednješolcev. Podelili smo nagrade in priznanja, podelili darila, nismo pa mogli povabiti nagrajene pisce esejev na Bled, prvič zaradi nevarnosti okužbe, drugič pa zato, ker je bilo tujih gostov razmeroma malo. Srečanje smo zaključili 25. septembra.

Seznam prireditev, ki smo jih izvedli izven samega srečanja a v okviru srečanja na Bledu:

5. marec 2020 - večer z Manco Košir ob izidu zbirke Srčnice v slovenščini in nemščini, prevajalka Ivana Kampuš.

22. junija 2020 - večer z iransko novinarko in pisateljico Shivo Nazarahari in iranskega pesnika Pooyesha Azizedina, ki sta v Sloveniji našla zatočišče preko organizacije ICORN in MOL. Večer smo imeli v okviru 52. Mednarodnega srečanja pisateljev kot uvodni program pred srečanjem. Oba pisatelja sta bila gosta na Bledu in sta nastopala na literarnih večerih 24. in 25. septembra.

29. junija 2020 - večer s Sameerjem Sayeghom ob izidu zbirke Luma (angleško in slovensko), ki  jo je prevedel Veno Taufer. Pisatelj je bil tudi gost na samem srečanju na Bledu. Nastopal je tudi na blejskih literarnih večerih 24. in 25. septembra.

28. septembra 2020 - večer s pesnico Meto Kušar  ob izidu zbirke Ljubljana v slovenskem in nemškem jeziku, prevedla je Ivana Kampuš. Meta Kušar je bila gostja na srečanju, pesmi je brala na literarnih prireditvah 24. in 25. septembra.

V okviru 52. Mednarodnega srečanja na Bledu smo izdali naslednje publikacije:

Zbornik esejev za okrogle mize, trijezično

Srčnice, Manca Košir/Ivana Kampuš - dvojezično

Ljubljana, Meta Kušar/Ivana Kampuš, dvojezično

Nenavadni dnevi, Boris Pasternak, slovensko, prevod Marjan Strojan, Tone Pavček, Janez Menart

Ob jezeru, Richard Berngarten, slovensko, angleško, francosko, Ifigenija Simonović, Marie Chabbert, Sabine Huynh

Luma, Sameer Sayegh/Veno Taufer, slovensko in angleško

Pismonoša iz Nagasakija, Peter Townsend, slovensko, prevedla Ifigenija Simonović

 

Tone Peršak

 

5. 11. 2020