53. MEDNARODNO SREČANJE PISATELJEV NA BLEDU

53. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu se bo tokrat odvijalo v mesecu juniju, ko vendarle upamo, da se bomo lahko srečali osebno, z vsemi, ki ne boste mogli priti pa prek spleta.

Kot vsako leto, bo v ospredju srečanje mednarodnega odbora Pisatelji za mir Mednarodnega PEN, ki bo potekalo v treh sklopih:

9. junija - generalna skupščina,

10. junija – okrogli mizi Prihodnost svobode in Pisatelj v akciji: protest ali dialog

11. junija nadaljnja srečanja za dokončanje gradiva za letni kongres PEN.

Kot običajno bomo razpravljali in izmenjali mnenja na dveh okroglih mizah, ki pa žal ne bosta dostopni na spletu.

Slovenski PEN želi spodbuditi razpravo na temo Prihodnost svobode. V skladu s smernicami Mednarodnega PEN bomo o svobodi razpravljali v zgodovinskem kontekstu stoletnice PEN in s kritične perspektive svetovne ureditve po pandemiji. Medtem želimo o prihodnosti svobode razmišljati na več ravneh, pri čemer bi najprej upoštevali temeljna pogoja svobode: pravičnost in bratstvo. Kakšna je vloga PEN pri razvoju tovrstnega razmišljanja in delovanja? Kakšna je vloga jezika in književnosti pri obrambi svobode jutrišnjega dne?

Mednarodni odbor Pisatelji za mir bo na okrogli mizi na temo Vloga pisatelja: dialog ali upor razpravljal o vzporednosti med tema dvema načinoma angažiranosti v globoko razklanih družbah. Pisatelji (in umetniki nasploh) so od nekdaj občutljivi (in odzivni) do stisk posameznikov in družbe. Je kultura dialoga res edini izhod iz omrtvičenosti današnjega časa? Tako se tudi ta tema odpira proti prihodnosti in se naslanja na sto letno prizadevanje PEN-a kot takega.

Vaši pisni prispevki bodo objavljeni v zbirki esejev, če jih boste poslali do 9. maja 2021 v enem od uradnih jezikov srečanja; v francoščini, angleščini ali slovenščini. Besedilo naj ne presega 4.000 znakov s presledki. Prosimo vas tudi, da se za prevode iz slovenščine v tuje jezike, dogovorite sami. Upamo tudi, da nam bodo pandemične razmere omogočile izvedbo festivala Obrazi miru - literarna branja po Gorenjski, v Mestni knjižnici Kranj pa nas čaka imenitna razstava z naslovom Osredotočenost pogleda/brezmejnost dialoga, ki sta jo pripravila fotograf Janez Bogataj in Ifigenija Simonović.

Po letu dni strmenja v zaslone nam bo v čast, da vas v živo pozdravimo na Bledu, v duhu življenja, kot smo ga nekoč poznali. Dobrodošla pa je vsakršna udeležba, saj problemi sveta po pandemiji bolj kot kadarkoli prej potrebujejo glasove pisateljev.