UTRINKI iz letošnjega srečanja mreže mest zatočišč in odpora za zaprte pisatelje pri PEN v Amsterdamu

Letošnje srečanje ICORN/Wipc se je odvijalo pod naslovom Kreativni upor. 250 pisateljev, koordinatorjev, borcev za človekove pravice, predstavnikov nevladnih organizacij in politikov se je zbralo v Amsterdamu, da bi se spoznali, izmenjali mnenja in izkušnje ter razpravljali o mnogih odrazih svobode, o problemih, ki pestijo umetnike po svetu ter stopnjo svobode izražanja…

V pretresljivem filmu iranskega novinarja Ahmeda Faharanija z naslovom »Mi smo novinar« eden od novinarjev komentira: »Novinarji ne bi smeli biti vojaki vlade.« Po demonstracijah leta 2009 je več kot 150 novinarjev zbežalo iz države, potem ko so bili podvrženi aretacijam, mučenju in  nadlegovanju.

27.5. smo na srečanju gostili našo bivšo ICORN pisateljico Zineb el Razhoui. Med svojim bivanjem v Ljubljani je napisala knjigo »Življenje Mohammeda«. Ilustracije za knjigo je prispeval Charb- glavni urednik revije Charlie Hebdo, ki je bil umorjen v pokolu 7. Januarja.

Potem, ko se je poklonila spominu na svoj mrtve kolege je Zineb razložila, da se je po pokolu mora za tiste ki so preživeli šele začela. Veliko novinarjev živi pod strogo zaščito. Dotaknila se je tudi očitanj da je CH rasistična. Dejala je, da je v Franciji sovražni govor kriminalno dejjanje in da CH nikoli ni bil obsojen. Dodala je da krilatica »Je suis Charlie« ne pomeni da se vsi strinjajo ali ravnajo po tem kar revija piše ozr počne – gre za to, da izraziš nestrinjanje s tem, da se ljudi ubija zaradi njihovega mnenja. Zineb je govorila tudi o nujnosti odpuščanja za brata Kouachi, saj je brez tega nemogoče živeti dalje in ohraniti nek občutek normalnosti. »Moramo se zavedati, da se borimo proti pošasti brez obraza, ki ubija preprosto zato, ker piješ pivo, ker si gay ali pa kristjan« je dejala.

Na vprašanje ali je tako stališče vredno svoje cene je dejala: »Da, pripravljena sem plačati ceno in vabim tudi vse vas, da storite enako. Več kot nas je, manjša bo cena.«