Kdo želi mir pred ženskami ustvarjalkami namesto MIRE?

Sporočilo za javnost

Kdo želi mir pred ženskami ustvarjalkami namesto MIRE?

Odločba za Literarne prireditve JAKRS je MIRI, Ženskemu odboru SC PEN odvzela 60 odstotkov sredstev.

Literarna nagrada MIRA je za izvedbo v l. 2023 prejela 3.000 eur, letos 1.820 eur. To ne zadošča niti za izplačilo same nagrade, ki znaša 2.000 eur.

Mirini stebri, v okviru katerih izvedemo vsaj 10 literarnih dogodkov letno, kjer izpostavljamo ustvarjalke, so v letu 2023 prejeli 5.000 eur, letos le 1.500 eur.

Luna J. Šribar, predsednica MIRE, pisateljica:

»Sredstva za delovanje ženskega odbora PEN-a so že tako nizka, kar pomeni, da moramo poleg lastnega prostovoljnega dela ves čas iskati podporo in pripravljenost tudi pri ustvarjalcih in drugih (glasbenikih, brezplačni najem prostorov, opreme itd …), ki sodelujejo pri MIRINIH prireditvah. Pri letošnjem znižanju sredstev pa si upravičeno lahko zastavimo vprašanje, kdo hoče utišati MIRIN glas.«

Literarna nagrada MIRA, ki jo podeljujemo že od leta 2013, prva prejemnica je bila Jolka Milič, je edina tovrstna nagrada v Sloveniji, ki vsaj deloma uravnava nepravično prakso podeljevanja literarnih nagrad, kjer je statistika še vedno porazna. (Prešernova nagrada za življenjsko delo, 3 nagrajenke, 64 nagrajencev, Prešernov sklad, razmerje 85 proti 13, Kresnik 4 pisateljice, 29 moških dobitnikov itd …) V celoti statistika kaže, da je bilo v Sloveniji le 20 odstotkov žensk v primerjavi z moškimi, nagrajenih s književno nagrado, pri čemer je vključena tudi nagrada mira, ki jo podeljujemo izključno književnicam. (Analizirala Tanja Tuma)

Tanja Tuma, predsednica SC PEN in generalna sekretarka Mednarodnega PENa:

»Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira je desetletje v javnosti ustvarjal podobo, da so književnice enako pomembne kot književniki. S posveti, delavnicami in javnimi predstavitvami, predvsem pa z nagrado je popravljal krivice na področju vključevanja žensk v slovensko literarno pokrajino. Oblike cenzure, ki poskuša utišati ženske literarne glasove, so različne: od fizičnega nasilja do namerne prezrtosti pri nagradah, prevodih, nastopih in ekonomskega onemogočanja. Odločba za Literarne prireditve JAKRS, ki je Miri odvzela šestdeset odstotkov že tako skromnih sredstev za njeno delovanje, je nedvomno jasno sporočilo komisije in inštitucije in je ekonomska cenzura. Imeli bodo mir in ne več Mire.«